Brunst og brøl i Lille Vildmose

Pladshjort jager mindre hjort væk. Fotograf Jan Skriver

Pladshjort jager mindre hjort væk. Fotograf Jan Skriver

Dagene bliver kortere, nætterne er kolde og klare og fra vildmosens skove høres dybe brøl - der er brunst hos krondyrene i Lille Vildmose.

- Pladshjorten styrter rundt på brunstpladsen, for med krop, brøl og styrke at forsvare sin status som skovens konge. Kun en moden og stærk hjort kan forsvare sin plads og dermed retten til at parre sig med den gruppe af hinder som han har samlet.

- Mindre hjorte overvåger brunstpladsen med håbet om at kunne fravriste en hind fra pladshjorten - en opgave, der kan være med livet som indsats, fortæller naturvejleder på Lille Vildmosecentret, Jakob Konnerup, begejstret.

Dette urgamle skuespil kan opleves i september og oktober måned i Lille Vildmose.

Normalt er krondyret aktiv i nattetimerne, men i vildmosens skove er der begrænset færdsel, hvorfor dyrene ofte er fremme i dagtimerne.

Hjortenes dybe brøl kan høres overalt i mosen, men de bedste oplevelser fås fra udsigtstårne, der er placeret ved åbne områder, som hjortene traditionelt udvælger som brunstpladser.

Tårnene er konstrueret som hytter med tag og gode tilgangsmuligheder. I tårnene er der opsat kikkerter og formidlingsplancher, så besøgende kan få de bedste oplevelser.

Den største aktivitet opleves ved solnedgang på aftner med koldt og klart vejr.

Lille Vildmosecentret arrangerer i brunstperioden tre aftenarrangementer, hvor deltagerne oplever brunsten på tætteste hold. De første to arrangementer er allerede udsolgte, men der er stadig ledige pladser til arrangementet tirsdag 4. oktober.

- Arrangementet starter kl. 18.00 ved Lille Vildmosecentret, hvorfra vi i egne biler kører til Tofte Tårnet og oplever brunsten. Efter at have hørt de fantastiske brøl i de smukke omgivelser kører vi tilbage til Lille Vildmosecentret, hvor vi skal spise en lækker vildtgryde og drikke et godt glas rødvin, siger Jakob Konnerup.

Aftenens arrangement slutter i Lille Vildmosecentret, hvor der er mulighed for at se en smuk naturfilm i centrets biograf og efterfølgende høre et oplæg om områdets elge og krondyr.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst