Buffy Sainte-Marie får Skagens Folkemusikpris 2013

Den canadisk-amerikanske kunstner og aktivist hædres på Skagen Festival

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

Buffy Sainte-Marie huskes blandt andet for ”Soldier Blue”.

SKAGEN:Det er en i enhver henseende livsklog og erfaren kunstner, der i år får Folkemusikprisen som afslutning på dette års udgave af den traditionsrige og sejlivede Skagen Festival.

Priskomiteen har nemlig bestemt, at prisen skal gå til den canadisk-amerikanske kunstner og aktivist Buffy Sainte-Marie.

Hun blev født i Piapot Cree Indian Reservation i Saskatchewan i Canada den 20. februar 1941 – og udover musiker, komponist og forfatter kan hun skrive visuel kunstner, pacifist og social aktivist på det efterhånden omfattende CV, og hun er kendt for sin livslange og insisterende kamp for indiansk kultur og rettigheder. Det afspejles i mange af hendes sange, som også kredser om kærlighed, krig, religion og mysticisme.

Debuterede i 1964

Buffy Sainte-Marie har turneret i over 50 år, og hun debuterede som kunstner på plade, da hun i 1964 udgav ”It´s my way”, som bl.a. rummede den senere så udødelige protestsang ”Soldier Blue”, som er blevet fortolket af utallige kunstnere siden, blandt dem Donovan, som fik et stort hit med sangen.

En anden af hendes sange, som også blev et verdenshit, er ”Up where we belong”, der blev kendt som titelsang i filmen ”An Officer and a gentleman”, som hun høstede en Golde Globe Award for.

Over 25 albums

Hun har i sin lange karriere udgivet over 25 albums. Det seneste er fra 2012 – ”Running for the drum”, som udløste ikke færre end 12 prisnomineringer i hendes hjemland Canada, hvor hun samtidig blev optaget i ”Canadian Country Music Hall of Fame”.

Udover sit kunstneriske og aktivistiske virke har hun taget en PHD-grad i kunst og adjungeret professor ved flere amerikanske og canadiske universiteter.

Det er altså en særdeles alsidig og aktiv kunstner, der får Folkemusikprisen. Selvom hun har rundet de 70 år, så er Buffy Sainte-Marie stadig kendt for sit brændende engagement og energiske sceneoptræden. Og hendes repertoire understreger mødet med en kunstner, som aldrig er ligegyldig. Der er kant og brod i mange af sangene – og store følelser og menneskelig dybde og indsigt i andre.

Lukker søndag aften

I Skagen går hun på scenen i Badmintonhallen (Skagen Sports Center) som festivalens sidste navn søndag den 7. juli, men overrækkelsen af Folkemusikprisen finder sted ved koncertens begyndelse kl. 19. Prisen udgives af Skagen Festival og TV2/Nord, og det er journalist Jørgen Pyndt, der motiverer valget af Buffy Sainte-Marie og overrækker prisen.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.