Undervisning ‑ Corona

Vestervig Kirkemusikskole fylder 40 år

Jubilæum: Festkoncerten i Vestervig Kirke i dag er nu udskudt til 4. oktober - men tre hæfter med de fire årtiers musik udkommer

12
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Da Vestervig Kirkemusikskole blev etableret 1980, overtog den bygningen her. Den tidligere sagførerbolig blev 1994 udvidet med teknisk skole på den anden side af Vestergade. og 2009 indviede man så med de to andre gule bygninger fra den gamle dommerbolig, som ligger bag ved denne her, som nu kaldes Abildhauge-bygningen efter sagføreren. Foto: Bo Lehm Foto: Bo Lehm

VESTERVIG:I år fejrer Vestervig Kirkemusikskole sit 40-års-jubilæum.

Det skulle have været markeret i dag, lørdag 2. maj, med en festkoncert i Vestervig Kirke med uropførelse af et værk, rektor Tine Fenger Thomsen har bestilt hos komponist Bo Gunge, og som har titlen ”Liden Kirsten”. Denne koncert og øvrige fest er nu på grund af coronakrisen udsat til søndag 4. oktober.

Men man har besluttet at fastholde 2. maj som udgivelsesdato for en jubilæumsudgivelse, bestående af tre hæfter med fire årtiers musik - hhv. orgelmusik, vokalmusik og salmer. De tre hæfter er allerede sat til salg hos forlaget MUFO i Fåborg og kan bestilles på forlagets hjemmeside: www.mufo.dk:

- Der er tale om kompositioner til folkekirkeligt brug - ikke kun for kirkemusikere, men også for præster og andre med interesse for fællessang og kirkemusik. Hæfterne indeholder kompositioner af skolens nuværende og tidligere undervisere samt et historisk tilbageblik og fremtidsperspektiv, fortæller Tine Fenger Thomsen.

Bo Gunges værk bygger på legenden om Liden Kirsten og Prins Buris, der ifølge myten er begravet nord for Vestervig Kirke under den aflange fælles gravsten. Herigennem bekræftes skolens lokale forankring i Agger og Vestervig sogne og Sydthy Provsti. Skolen dækker dog Aalborg, Viborg og Aarhus Stifter med sin undervisningsaktivitet gennem sine afdelinger i Aalborg og Aarhus foruden Vestervig.

Søndag eftermiddag 4. oktober starter festen med koncerten i Vestervig Kirke, hvor skolens undervisere og et kor af studerende fremfører et rent dansk program fra barokkens til helt sprintny musik. Organisterne Lars Colding Wolff, Hjørring, Søren Rasmussen, Frederikshavn, og Asger Troelsen, Aarhus, medvirker sammen med oboist Merethe Hoffmann, sopran Margrethe Smedegaard og dirigent Lotte Smith-Petersen. Sidstnævnte står også i spidsen for koncertens højdepunkt, som er uropførelsen af Bo Gunges ”Liden Kirsten”. Det opføres i øvrigt ved en senere lejlighed i Kulturrummets sal i Thisted.

Efter den offentlige koncert i kirken er der åbent hus på kirkemusikskolen på Skindbjerg Høje 1, hvor lokalerne vil summe af musikaktiviteter. Der vil også være stiftende generalforsamling til en ny støtteforening for skolen samt præsentation af jubilæumsudgivelsens kompositioner med et historisk tilbageblik ved lektor Jørgen Kjærgaard, Lyngby. Dagen slutter med en festmiddag for indbudte gæster.

- Da kirkemusikskolen er en central kulturinstitution i byen Vestervig, har vi også planlagt en mere folkelig jubilæumsfest, nemlig en udendørs aftenkoncert i vores have med sponsoreret optræden af Johnny og Bjørn Hansen samt to kendte Tørfisk-medlemmer, fortæller Tine Fenger Thomsen.

Det er dog endnu uvist, om arrangementet kan gennemføres på den dato, man havde tænkt sig, eller må udsættes. Ved samme lejlighed vil man så i øvrigt kunne bese første etape af kirkemusikskolens nyanlagte have, fortæller Tine Fenger Thomsen, som ser frem til i løbet af det næste års tid at få renoveret Plesnerbygningen og at forbedre adgangsforholdene til salen ovenpå, hvortil trappen som bekendt er meget stejl.

Lige nu og frem til søndag 10. maj er al fysisk undervisningsaktivitet på kirkemusikskolen lukket ned, men hvad der kan gennemføres digitalt, er stadig i gang. Tine Fenger Thomsen glæder sig over et tilfredsstillende ansøgertal til det kommende skoleår.

Hun fortæller, at de tre kirkemusikskoler i Danmark - de to andre er i Løgumkloster og Roskilde - for nylig har afsluttet en proces, hvor man har spurgt sig selv om den fremtidige strategi, om uddannelserne er dækkende for kirkemusikerens fremtidige opgave, og om behovet for ansøgere i de kommende år.

- Alt i alt bliver det spændende at følge udviklingen de næste 10 år og sågar proaktivt at være med til at påvirke den. At oplyse om kirkemusik er nemlig også en af kirkemusikskolernes vigtige opgaver, siger Tine Fenger Thomsen og fortsætter:

- Min personlige drivkraft er at få musikerfaget formidlet og talt op, så der kommer efterspørgsel på fagligt dygtige kirkemusikere med både hårde og bløde kompetencer - ingen af delene kan nemlig undværes.

Og så det lidt bredere perspektiv på kirkemusikken:

- I en tid hvor medlemsprocenten i folkekirken går ned, og menigheder synes mindre trofaste over for højmessen og mere zappende end førhen, kan folkekirken simpelthen ikke undvære den dygtige kirkemusiker i arbejdet med at opsøge og fastholde ny målgrupper (mission), at skabe rum med plads til den svage næste (diakoni) midt i et konkurrencepræget samfund, at videreformidle den kristne grundfortælling i tekster, liturgi og salmer (undervisning) og i selve arbejdet med forkyndelsen (gudstjeneste). I det arbejde har musikken et kæmpe potentiale, og kirkemusikskolerne en ditto opgave.

Endelig i den forbindelse om det bestilte jubilæumsværk:

- Historien om to elskende er eviggyldig. Derfor lægger brudepar anno 2020 stadig brudebuketten på den dobbelte gravsten nord for Vestervig Kirke. Budskabet om Guds kærlighed til mennesker lever til alle tider og ligeså menneskets behov for at lovsynge denne. Derfor er der brug for kirkemusikskolerne, siger rektor og tilføjer:

- Bo Gunge stiller i værket ”digterens værktøjer til skue”, og kirkemusikskolerne leverer værktøjskassen.

Nærmere på: www.kirkemusikskole.dk

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.