Bylivet gør edderkopper større

Edderkopper, som lever i byen, bliver større end på landet, og samtidig formerer de sig hurtigere

Arkivfoto

Arkivfoto

VERDEN: Det ser ud til, at der er noget ved bylivet, som får edderkopper til at vokse sig større end deres familiemedlemmer på landet. Og hvis det ikke i sig selv er skræmmende nok, så formerer de store by-edderkopper sig også hurtigere. Det skriver Wired.com.
Ny forskning viser, at edderkopper der lever i tæt beboede områder i Sydney, Australien, har en tendens til at blive større, spise mere og få mere afkom, end edderkopper som bor i områder, der er mere uberørte af mennesker.

- De store edderkopper er især forbundet med områder med hårde overflader, altså asfalt og veje, og uden vegetation, siger Elizabeth Lowe, ph.d.-studerende i spindlere ved University of Sydney.

Varme gør dem godt

Asfalterede overflader uden vegetation betyder, at byerne typisk er varmere end landområderne omkring byen. Og det er netop den ekstra varme, som får nogle arter til at vokse sig større end ellers.

Selv lokalt i Sydney så forskerne forskelle på edderkoppernes størrelse. De største fandtes i erhvervsområder med meget asfalt og kun lidt skygge.

Elizabeth Lowe forklarer, at forskellige arter klarer sig godt i urbane miljøer, og selvom det lyder som et mareridt, så forsikrer hun, at det faktisk er en god ting.

- De kontrollerer mængden af fluer og skadedyrsarter, og er samtidig god mad for fuglene, siger hun.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.