Byråd er sidste hindring for skifergas

Plan- og miljøudvalget i Frederikshavn Kommune har nikket ja til det franske energiselskab Totals prøveboring ved Dybvad

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

Byrådet i Frederikshavn Kommune skal 25. juni tage stilling til en denelig godkendelse af franske Totals prøveboring efter skifergas ved Dybvad. Tidligere har sagen skabt stort røre i byrådssalen. Arkivfoto: Kim Dahl Hansen

FREDERIKSHAVN:Kun én enkelt godkendelse står nu i vejen for, at det franske energiselskab Total kan begynde prøveboringen efter skifergas i den nordjyske muld.

Plan- og miljøudvalget i Frederikshavn Kommune har på onsdagens udvalgsmøde gennemgået de 63 indsigelser, der var kommet mod projektet, der har base ved Dybvad.

- Der var nogle småting, som gav anledning til nogle mindre justeringer i formuleringerne. Men det var ikke noget, der ændrede på, at vi nu godkender VVM-redegørelsen, siger Anders Brandt Sørensen (S), der er formand for udvalget.

VVM-redegørelsen og et medfølgende plangrundlag bliver dermed sendt videre til byrådet i Frederikshavn Kommune, der 25. juni skal tage stilling til en endelig godkendelse.

Kommer den, skal de nødvendige tilladelser og godkendelser til projektet udarbejdes, og forventningen er, at de første tilladelser kan gives i løbet af juli.

Ingen gevinst for kommune

Selv om det er Frederikshavn Kommune, der behandler ansøgningen, så er der ingen lokal gevinst ved et skifergas-eventyr.

Den statsejede Nordsøfond har en ejerandel på 20 procent af projektet, mens den resterende gevinst tilfalder Total.

- Vi får jo ikke flere millioner i kassen ved at sige ja til det her, så på den baggrund kan man forhåbentlig være tryg ved, at vi giver det en ordentlig behandling, siger Anders Brandt Sørensen.

- Jeg kan i hvert fald garantere, at der ikke er skåret nogen hjørner i sagsbehandlingen. Vi politikere bor jo også her i kommunen, så vi synes selvfølgelig, at tingene skal laves ordentligt.

- Hvad er jeres incitament for at sige ja?

- Vi har ingen saglige argumenter for at sige nej, siger Anders Brandt Sørensen og tilføjer:

- Og hvis vi bare sagde nej, så tror jeg faktisk, at staten ville gå ind og gennemtrumfe det her alligevel. På den baggrund synes jeg, at det er bedst, at det er vores lokale politikere og vores lokale embedsmænd, der gennemfører det.

- Men jeg synes måske godt, at man fra Klimaministeriet kunne vise en højere grad af engagement, fastslår Anders Brandt Sørensen, der forgæves forsøgte at få klimaminister Rasmus Helveg Petersen (RV) til at dukke op ved et borgermøde i Sæby.

- Det ville være oplagt, at man fra statens side kom mere på banen i forhold til lokalbefolkningen, siger Anders Brandt Sørensen.

Det faktum, at tommelen nu er vendt opad i forhold til en prøveboring, er i øvrigt slet ikke det samme som en godkendelse af en eventuel senere udvinding af skifergas (ved hjælp af den omdiskuterede metode frakturering).

- Det vil for mit vedkommende være en helt ny vurdering. Og min vurdering kan sagtens ændre sig i den næste fase.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.