Byråd vil lukke to skoler

Et flertal i Brønderslev Byråd svinger sparekniven og vil lukke skolerne i Agersted og Serritslev

3
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

BRØNDERSLEV/DRONNINGLUND:Byrådet i Brønderslev besluttede onsdag aften at pege på en lukning af skolerne i Agersted og Serritslev.

Mødet var flyttet til Nordjyllands Idrætshøjskole for at give bedre plads til tilhørere, og omkring 35 tilhørere var mødt frem fra de to byer for at vise deres utilfredshed med planerne om at lukke skolerne.

Borgere fra Agersted havde blandt andet taget skilte med, hvorpå der stod: ”Lukker I skolen, svigter I byen” og ”Lukket skole = død by”.

Desuden deltog også ca. 15 tilhørere fra Flauenskjold, hvis skole også tidligere har været i spil til en lukning - de var iført ens t-shirts.

Børnetal i frit fald

Under debatten om skolelukninger kom flere synspunkter frem.

- Siden 2008 og frem har børnetallet været faldende med knap 50 procent. Det betyder, at vi får færre indtægter fra staten, og vi er nødt til at lave en justering, siger formand for børne- og skoleudvalget, Lone Birkmose Lex (V), og peger på, at man i 2010 også så på skolelukninger, men dengang valgte man ikke at gøre noget ved skolestrukturen og i stedet spare på indholdet af skolen.

- Nu står vi der igen, og vi har ikke set et boom i børnetallet der gør, at vi kan køre videre, siger hun.

- For mig handler det om ren økonomi. For hver 100 skolebørn mister vi 7,8 millioner kroner i tilskud, og dem skal vi have fundet. Og vi kan ikke finde dem ret mange andre steder, siger Henning Jørgensen (SF).

To var imod

25 ud af 27 byrådsmedlemmer stemte for lukningen af de to skoler. Jens Andersen (V) og Ole Bruun (EL) stemte imod. De stillede spørgsmålstegn ved besparelsen.

- Det her kan jeg ikke være med til. Det er noget hø. Vi er med til at afvikle vores byer, siger Jens Andersen.

Ole Bruun anførte, at Brønderslev Kommune kunne skille sig ud ved ikke at lukke de små skoler i modsætning til nabokommunerne.

- Jeg var så naiv at tro, det var en ting, vi skulle brande os på, at vi bevarede de små bysamfund intakt, indvendte han med henvisning til, at man i den tidligere byrådsperiode valgte at bevare skolerne.

Det er planen, at lukningen skal træde i kraft fra skoleåret 2015/2016. Der bliver en høringsperiode, inden der kan træffes endelig beslutning.

Det ventes, at der kan spares omkring syv mio. kroner på at lukke de to skoler og flytte børnene til større skoler.

Både børne- og skoleudvalget og økonomiudvalget stod i enighed bag indstillingen om at lukke de to skoler. Det er begrundet i både faglige og økonomiske hensyn. Elevtallet på de to skoler er faldende, Agersted Skole tæller 86 børn fordelt på 0. til 6. årgang, mens Serritslev Skole har 71 elever og kun rummer til og med 4. klasse, efter at man sidste år flyttede 4.-6- årgang væk, da der kun var i alt ni børn på de tre årgange.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.