Biolog vil undersøge ny hare-trend

Biolog bag nyt forskningsprojekt vil kortlægge harer i Aalborg Kommune

 <i>Arkivfoto.</i>

Arkivfoto.

AALBORG:Bor du i byen, har du med garanti set en hare hoppe rundt på en græsplæne, i en park eller måske endda på vejen. Et nyt forskningsprojekt vil nu forsøge at kortlægge, hvor mange harer der springer rundt i byen.

- Lige nu bliver harer i byerne ikke talt med i statistikken, når man optæller vildtudbyttet, siger biolog fra Aalborg Universitet og forskningsleder Hanne Lyngholm Larsen.

Bestanden af harer har været på retur siden slutningen af 2. verdenskrig. De seneste år har Hanne Lyngholm Larsen dog lagt mærke til, at flere og flere harer hopper rundt i byområdet omkring Aalborg, hvor hun bor.

By-harerne er ikke inkluderet, når man optæller bestanden. Hvert år skal jægere indberette deres vildtudbytte. Disse optællinger danner grobund for, hvor mange harer, man vurderer, findes i Danmark.

Da jægere ikke jager i byen, vil by-harerne altså ikke komme med i optællingen.

Det kunne være spændende at sammenligne tætheden af harer i byerne med det, vi ser i det åbne land, siger Hanne Lyngholm Larsen.

Haren var i første halvdel af 1900-tallet en af Danmarks hovedvildtarter, men industrialiseringens effektive landbrug og udvidelse af byerne har betydet, at harernes naturlige hjemområder er svundet ind.

- Jeg er ikke i tvivl om, at de er gået tilbage, men spørgsmålet er, om det er så ekstrem en tilbagegang, som tallene viser, siger biologen.

I 1940 var udbyttet cirka 475.000 harer, mens udbyttet i 2021 lå på omkring 26.000, viser tal fra Nationalt Center for Miljø og Energi. Udbyttet er den mest gængse måde at få en pejling om bestandens størrelse.

Søger hjælp

Hanne Lyngholm Larsen søger hjælp fra borgere, der bor i Aalborg Kommune.

Hun opfordrer folk til at sende oplysninger om by-harer til hende på mail hannell@bio.aau.dk om dato, tidspunkt samt lokation. Samtidig er hun også interesseret i at vide, om det var en voksen hare eller en harekilling.

- I første omgang vil vi gerne kortlægge harerne i Aalborg Kommune. På sigt vil vi se, om vi kan komme videre med et større forskningsprojekt, siger Hanne Lyngholm Larsen, der også gerne vil have billeder fra borgere, der ser en hare.

Det nye forskningsprojekt kører frem til efteråret 2022. Udover Aalborg Kommune vil man også forsøge at kortlægge harerne i Aarhus Kommune.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.