Unge myldrer til lillebitte landsamfund: Her er hemmeligheden
Unge familier flokkes til dette lille landområde - og huse til salg bliver revet væk

Der bor nu 40 unge voksne under 35 år i Skyum - og det er der flere gode grunde til. Foto: Martin Damgård
SKYUM: I alle retninger strækker de sorte, sirligt harvede marker sig, ganske som årstiden foreskriver, kun sporadisk afbrudt af de hastigt falmende læbælter, der tegner efterårets komme mod den septemberhimmel, der vitterligt er så blå.
Fra den lille landevej stikker her og der en grusvej, og for enden af hver grusvej ligger de små landsteder og skutter sig mod vinden, skærmet af vejrbidte træer i forsøget på at skabe en smule læ herude, hvor det altid blæser.
Her er plads og højt til loftet, og så er der lidt af en revolution i gang, i hvert fald når man ser på, hvem der bor her.
I løbet af det seneste år er anslået 20 unge mennesker flyttet her til Skyum, så der nu bor omkring 40 unge voksne under 35 år - langt de fleste med børn.
Det virker måske umiddelbart overraskende, at sådan et lille landsamfund pludselig er blevet som fluepapir for børnefamilier - men det giver rigtig god mening.

De unge familier med børn søger et sted, hvor de kan få meget hus for pengene, og hvor der er plads for børnene at boltre sig på. Foto: Martin Damgård
Tag for eksempel Maja og Rasmus Tybirk Chrisander, der indtil september sidste år boede i en treværelses lejlighed i Roskilde, hvor de også havde fået deres første barn Asbjørn.
- Vi havde barn nummer to på vej og drømte om at prøve noget andet, siger Maja Tybirk Chrisander, der er født og opvokset i Skyum.
Rasmus Tybirk Chrisander har boet hele sit liv i Roskilde, og på den vis er han på udebane i Skyum, men parret har hele tiden vidst, at fordi Roskilde og Thy er så langt fra hinanden, så ville de være nødt til at indgå en form for kompromis i forhold til familie og venner.
- Vi sammenlignede huspriserne i Roskilde med huspriserne i Skyum og kunne se, at vi ville få meget mere for pengene her, siger Rasmus Tybirk Chrisander, der er ingeniør og i dag arbejder på Dragsbæk.
Drømmen om god plads og åbne vidder, nærhed til fjorden og et hus med muligheder fandt de her, tæt på Skyum Bjerge og Skyum Østerstrand, hvor naturoplevelserne findes i hobetal. Og det er de langt fra ene om.
- Husene bliver på det nærmeste revet væk. På den vej, hvor jeg voksede op, ligger der måske 10 ejendomme, hvor der nu er flyttet unge mennesker ind i i hvert fald fem af dem, fortæller Maja Tybirk Chrisander, der er skolelærer og netop har fået job på Øster Jølby Skole efter overstået barsel med lille Karl-Emil.

Signe Bisgaard Kjeldsen ser til, mens lille Kamma leger med familiens kat. Foto: Martin Damgård
Opvokset i Thy er også Signe Bisgaard Kjeldsen og Jon Bislev, førstnævnte fra Villerslev og sidstnævnte fra Nordthy. De flyttede til Skyum for seks år siden, efter seks år med byliv i København.
- Vi var blevet færdige med vores uddannelser og var begyndt at se os om efter et sted, hvor vi kunne slå os ned og stifte familie, fortæller Signe Bisgaard Kjeldsen, der arbejder som skolelærer.
I dag er de forældre til døtrene Kamma og Ville, der nyder den store have, kattene og hønsene. Alt sammen noget, de kunne få her i Skyum, frem for for eksempel Sennels, der ellers også er blevet populær blandt børnefamilier de seneste år.
- Vi overvejede Sennels, men vi syntes, det var for meget by. Jon kendte ikke meget til Skyum, men vi har aldrig fortrudt, at vi er flyttet herud. Det har givet os ro, og vi har fået mange gode relationer til menneskene herude, siger Signe Bisgaard Kjeldsen.
Jon Bislev udgør den ene halvdel af virksomheden Murermestre Bislev & Scherff, og familiens stuehus fremstår i dag nyrenoveret og fuldt ud lige så lækkert, som en enhver moderne børnefamilie kunne drømme om.
Det er den slags muligheder, der følger med at købe hus i Skyum, forklarer de. Den ekstra luft i økonomien til at gøre tingene, som man gerne vil, og penge, der bare rækker længere. Og så er der et lille samfund, hvor sammenholdet er stærkt.
- Her bor en god blanding af unge børnefamilier og ældre. Vi befinder os på nogle lidt forskellige steder i livet, men vi har meget glæde af hinanden og har gode venskaber på tværs af generationerne, fortæller Signe Bisgaard Kjeldsen.

På landet er der masser af plads til at udfolde sig - her Asbjørn i armgang med hjælp fra mor Maja Tybirk Chrisander. Foto: Martin Damgård
Alle om bordet er de enige om, at de unge familier kan være med til at trække endnu flere til.
- Jeg tror, det er selvforstærkende, at hører man først om et sted, hvor der bor mange unge, så vil man automatisk kigge nærmere på det, hvis man overvejer at flytte hertil, siger hun, og Maja Tybirk Chrisander tilføjer:
- Det er også rart, at der er andre børn i området. Nogle jævnaldrende kammerater, så de kan have glæde af hinanden.
Her er et stærkt foreningsliv, og masser af vilje og kræfter til at få tingene til at ske, fortæller Signe Kjeldsen, der sidder i bestyrelsen for beboerforeningen i Skyum.
- Vi vil gerne udvikle og drive Skyum til noget, og blandt beboerne er der rigtig meget god energi og mange, der bakker op. I august holdt vi for eksempel en stor byfest, hvor vi havde søgt mere end 50.000 kr. hjem fra forskellige fonde. Der var hoppeborge, pølsevogn og fællesspisning om aftenen, fortæller Signe Bisgaard Kjeldsen og tilføjer:
- Der er en meningsfuldhed i at gøre noget for vores lokalområde, når man kan mærke, at det rykker noget, at der er brug for vores indsats her og at det samler os.
Næste store projekt skal være en blanding af legeplads og bypark, som skal ligge i Skyum by. Et vartegn for byen, men også et samlingspunkt. Beboerne har allieret sig med en professionel fundraiser, og er allerede lykkedes med at hente 100.000 kr. hjem til at komme i gang for.
- Vi skulle gerne være i mål næste år ved denne tid. Det bliver endnu et bevis på, at selvom vi er få, har vi viljen og lysten til at få tingene til at ske, siger Signe Bisgaard Kjeldsen.

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.
Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.