Coloplast fik 127 mio. kr. til at flytte danske job

Stor offentlig støtte for at fyre i Danmark og flytte job til Ungarn

Coloplast har fået i alt 170 mio. kr. for at flytte job til Ungarn. Arkivfoto <i>Scanpix Danmark</i>

Coloplast har fået i alt 170 mio. kr. for at flytte job til Ungarn. Arkivfoto Scanpix Danmark

SJÆLLAND:Ungarns regering gav stort millionbeløb i offentlig støtte til Coloplast, da de rykkede 600 arbejdspladser fra Danmark til Ungarn.

De seneste år har Coloplast flyttet 600 arbejdspladser fra Danmark til Ungarn. Fyringerne har ramt hårdt i Nordsjælland, hvor hundredvis af danskere mistede deres arbejde.

Men det var ikke blot lavere løn, der fik ledelsen i Coloplast til at flytte job ud af landet.

Medico-giganten fik samtidig 127 millioner kroner i statsstøtte fra den ungarske regering til sine fabrikker i Ungarn. Det afslører en opgørelse fra EU-Kommissionen, skriver Fagbladet 3F.

Fik i alt 170 mio. kr.

Dermed har Coloplast modtaget over 170 millioner i offentlige midler, idet Fagbladet 3F tidligere har afdækket, at Coloplast også modtog 45 millioner kroner i EU-støtte til produktionen i Ungarn.

Formanden for 3F’s industrigruppe Mads Andersen er frustreret over, at danske virksomheder får støtte til udflytning.

- Det er forkert at bruge skattekroner på at flytte arbejdspladser. Og man skulle tro, at de virksomheder havde råd til at flytte ud alligevel, siger Mads Andersen.

Coloplast laver hospitalsudstyr og havde sidste år overskud på mere end 2,5 milliarder kroner.

Hovedaktionæren i Coloplast, Niels Peter Louis Hansen, er Danmarks tredjerigeste. Han har en anslået formue på 38 milliarder kroner.

Niels Peter Louis Hansen har ikke ønsket at deltage i et interview om de offentlige midler, hans virksomhed har modtaget. Heller ikke Allan Rasmussen, koncerndirektør i Coloplast, har ønsket at være med i et interview.

Samme forhold som konkurrenter

Men i en mail forklarer Allan Rasmussen, hvorfor Coloplast søger om offentlige tilskud:

- Vi opererer ligesom vores konkurrenter på de markedsvilkår, som er gældende i de lande, hvor vi driver virksomhed. Og i det omfang det er muligt at søge midler til investeringer i produktion, benytter vi os af det, forklarer han.

Allan Rasmussen slår fast, at de offentlige tilskud ikke har været afgørende for, at Coloplast flyttede en stor del af deres produktion til Ungarn.

Spørgsmål: Synes I det er fair, at I får offentlig støtte fra Ungarn til den produktion, I har flyttet fra Danmark?

- Jeg synes, at det er fair, at vi opererer på de samme markedsvilkår, som vores konkurrenter. Og i det omfang støtteordninger er tilgængelige for os og vores konkurrenter, vælger vi selvfølgelig at benytte dem, skriver Allan Rasmussen.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.