Computer kan forudsige dårlig høst

Danske forskere har været med til at lave computermodel, der tre måneder før høsten kan forudsige udbyttet på markerne

Arkivfoto <i>Lars Pauli</i>

Arkivfoto Lars Pauli

HELE LANDET: Hvert år kigger landmænd i hele verden bekymret på himlen eller tjekker vejrudsigtens prognoser. Vejret er en altafgørende faktor for, om landmændene får en god eller en dårlig høst.

Forskere fra blandt andet Københavns Universitet har lavet en computermodel, der gør dem i stand til at forudse i op til tre måneder inden høsttid, hvordan høster bliver for afgrøderne hvede og ris.

Det skriver videnskab.dk, der har snakket med professor Andy Challinor.

Fugtighed og temperatur

- Modellen kan bruges til at forudsige fødemangel for nogle meget vigtige afgrøder. Derved kan man adressere problemet, inden det sker, siger professor Andy Challinor fra Leeds University og Det Natur- og Biovidenskabelige fakultet ved Københavns Universitet.

Studiet er blevet offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Nature Climate Change.

Computermodellen beregner udbyttet af høsten ud fra klimafaktorer som jordens fugtighed og temperatur.

Små forskelle

For at teste modellen brugte forskerne forudsigelser for nedbørsmængder og temperaturer i verdens store landbrugsregioner fra 1983 til 2006. Her sammenlignende de modellens forudsigelser for høstudbyttet med de reelle tal for perioden.

Resultaterne var gode.

- Klima-ekstremer, der har indflydelse på store globale regioners høstudbytte, er lettere at forudsige end små variationer i klimaet. Men selv små forskelle på fem procent i høstudbytte blev forudsagt af modellen, siger Andy Challinor.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.