Da jernbanen kom til Sjørring

19.-23. juni opfører Kulturforeningen Rosvang et nyt egnsspil i parken på gården på søbunden

6
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

ROSVANG:Det begyndte med Kaptajn Jagd-spillet i 2007, men nu er Kulturforeningen Rosvang rigtig godt i gang med prøverne på og med at gøre klar til opførelsen af foreningens fjerde egnsspil i parken på gården Rosvang, som Kaptajn Jagd i 1860’erne byggede på den hævede søbund af Sjørring Sø.

Denne gang er temaet hverken Kaptajnen, middelalderens gårde i området eller Anden Verdenskrig som tidligere, men derimod året 1882, hvor Thybanen blev taget i brugt og officielt indviet af en delegation bestående af bl.a. Kong Christian IX, Dronning Louise, Kronprinsesse Lovisa, Prins Hans og repræsentanter for regering, centralforvaltning og etat.

I Sjørring huskede man at få navneskiltet op, så toget med de kongelige gjorde holdt, og de lokale kunne hylde Kongen med den sang, Provst Madelung havde skrevet til anledningen: ”Vi, som bor i hjørnekrogen // af det danske land // ærer, elsker nu trods nogen // Dig, Kong Christian! // Du, som gerne vil, Dit Rige // blomstre skal og fremad stige, // og som stræber at betrygge // folkets tarv og lykke!”

Med på stationen var naturligvis også Kaptajn Jagd, der for længst havde mistet søbunden og gårdene, men som nu allerede i nogle år havde været Thistedkredsens kongetro og højrekonservative folketingsmand.

Når vi her i anden akt af skuespillet ”På sporet af Sjørring” er nået til den officielle indvielsesfest, er der vendt og ned på den måske lidt søvnige lille landsby - af gammel storhed, men det er længe siden - ikke så langt fra Thisted. Det skete snarere, da planerne om en jernbane gik ind i en alvorlig fase og i hvert fald senest, da jernbanebørsterne kom. Tænk, iblandt dem var ikke bare en svensker, det havde man dog trods alt set og hørt før i Thy, men en neger! Den sorte mand, Samuel, er i stykket en særdeles humørfyldt og selvironisk mand, der har set både løver og elefanter, og som nok kan fænge et pigehjerte ...

Som ved de to af de tidligere spil - bortset fra det første - er det foreningens formand, Knud Hove, der har skrevet manuskriptet. Dette i samarbejde med Jacob B. Jessen, dramaturg og instruktør på alle tre tidligere spil, og i øvrigt senest kendt fra rollen som Adolf Hitler i 2011-spillet på Rosvang.

Et holdt på 10 sy- og strikkedamer har allerede et godt stykke tid været i gang, fortæller gruppens leder, Lise Hove, og mon ikke det snart begynder at klø i fingrene hos regi- og scenografifolkene under ledelse af Thomas Munk. Det er da også den vinter. Traditionen tro er det Jørgen Østergaard, der har komponeret musikken til stykket, og denne gang har han også skrevet en række tekster til sangene.

”På sporet af Sjørring” får premiere onsdag aften 19. juni og spiller så igen torsdag, fredag og lørdag aftener samt søndag eftermiddag.

W

kaptajnjagd.dk

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.