Da Strandbyfiskerne drog til England

Steen A. Larsen har samlet historien om Englandsfiskeriet i en ny bog

3
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

STRANDBY:Fra 1920’erne og op til 50’erne fiskede en lang række Strandbykuttere ”på England”.

Fra det tidlige forår til efterårets storme satte ind fiskede de i Nordsøen og landede fisken i Grimsby og Hull på den engelske østkyst.

Steen A. Larsen, strandbynit, bogtrykker og forfatter til flere lokalhistoriske bøger, har nu samlet historien om Englandsfiskeriet.

Små kuttere på 20-30 ton

I ”Da Strandbyfiskerne tog til England” fortæller en halv snes af de gamle fiskere, der i dag er omkring 80 års alderen, om deres oplevelser, da de som ganske unge drog på Englandsfiskeri.

De første Strandbykuttere, der deltog i Englandsfiskeriet, var små 20-30 tons snurrevodskuttere uden moderne hjælpemidler som radar, radio og ekkolod.

2. Verdenskrig

2. verdenskrig satte en brat stopper for Englandsfiskeriet, da Nordsøen blev mineret.

Enkelte strandbyfiskere måtte tilbringe krigsårene i England.

Andre blev minesprængt og druknede, og flere strandbyfiskere var aktive i modstandskampen mod tyskerne og sejlede flygtninge til Sverige og våben til modstandsbevægelsen.

Efter krigen kom der igen gang i Englandsfiskeriet, nu med større kuttere, som på vej mod England blev godt lastet med brændstof og is, inden turen op gennem Limfjorden gik videre vestpå med kurs mod England.

Gamle drenge fortæller

Bidragyderne til de mange fortællinger om det barske liv som fisker er Poul Rasmussen, Vilhelm Jensen, Henrik Jørgensen, Teddy Thomsen, Niels Kusk Thomsen, Sven Ole Clausen, Erik Christensen, Jørgen Olesen, Eyvind Lundholm og Bussi Kajgaard.

Bogen, der er rigt illustreret med gamle fotografier fra Englandsfiskeriet, kan købes i Brugsen i Strandby samt hos SAL Tryk og i webshoppen www.salweb.dk.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.