Danmark skal betale lægeregning for børn i Polen

Udgifter til pårørende til østarbejdere i Danmark kan eksplodere, hvis regler bliver kendt

Arkivfoto <i>Scanpix Danmark</i>

Arkivfoto Scanpix Danmark

HELE LANDET: Danmark betaler regningen, hvis et familiemedlem til en polak, tysker eller portugiser, som arbejder i Danmark, skal behandles i hjemlandet for influenza, en brækket arm eller kræft. Det skriver Avisen.dk.

Familiemedlemmer til EU-borgere, som arbejder i Danmark, er nemlig omfattet af dansk sygesikring - lige som danskere er omfattet af samme ret i andre EU-lande.

Men at dømme efter Danmarks udgifter på området, er det en velbevaret hemmelighed. Indtil videre tyder det nemlig på, at kun få udenlandske arbejdere gør brug af retten til dansk sygesikring, viser en opgørelse fra Patientombuddet, som Avisen.dk har fået indsigt i.

For eksempel har Danmark i 2013 udbetalt 1,5 mio. kroner til Polen for lægehjælp til personer omfattet af dansk sygesikring.

Kritik fra polsk fagforening

Det får nu en polsk fagforeningsmand til at kritisere danske myndigheder for at gøre for lidt ud af at informere østarbejdere om deres rettigheder på det danske arbejdsmarked.

- Det er meget moderne at tale om ret og pligt. Så jeg synes, at de danske politikere forsømmer at oplyse om de rettigheder, som følger med, siger Robert Olejnik, som er formand for en faglig klub for 200 polske byggearbejdere i København under Byggefagenes Samvirke til Avisen.dk.

Men det kan hurtigt ændre sig, mener Robert Olejnik.

Udgifter eksploderer

- Udgifterne kommer til at eksplodere. I dag er der næsten ingen polakker, som kender til de her regler. Men jeg er slet ikke i tvivl om, at mange vil udnytte muligheden, når kendskabet breder sig, siger han til Avisen.dk.

Det er Patientombuddet, som vejleder om EU-regler i forbindelse med sygehjælp.

Her bekræfter chefkonsulent Vibeke Brask Lemche over for Avisen.dk, at Danmark er forpligtet til at dække lægeregningen for EU-borgere, som arbejder i Danmark - og deres familier i hjemlandet.

Medforsikrede børn

- Hvis du har en hjemmegående mor og to børn for eksempel, så er de medforsikrede. Hvis de modtager sundhedsydelser i hjemlandet i den periode, hvor de er medforsikrede, så sender myndighederne en regning til Danmark, siger hun.

Til forskel fra Danmark er arbejdsløse i Polen ikke omfattet af den offentlige sygesikring, hvis de ikke står aktivt til rådighed for arbejdsmarkedet. Det betyder, at de selv må betale for lægebesøg eller behandling på hospitalet.

Ifølge en opgørelse fra Patientombuddet er det næsten kun tyskere i grænselandet, som gør brug af retten til dansk sygesikring. Ud af en samlet udgift til personer bosat i andre EU-lande (danskere inklusiv), som er omfattet af dansk sygesikring, på 71 mio. kroner i 2013, er næsten 69 mio. kroner havnet i den tyske statskasse.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.