24-årig værnepligtig fra livgarden hædres med royalt ur

Garder med sønderjyske rødder hædres for sin professionelle holdning og for at være en god kammerat.

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

En garder ved Den Kongelige Livgarde har onsdag eftermiddag fået overrakt "Dronningens Ur".

Det er en hædersbevisning, som overrækkes til en værnepligtig garder ved afslutningen af tjenestetiden.

Modtageren er 24-årige Frederik Noel Østergaard, oplyser Den Kongelige Livgarde.

- Han er højt respekteret for sin professionelle holdning samt sin evne til at drage omsorg for sine kammerater, lyder det blandt andet i begrundelsen.

Garder Østergaard er født og opvokset i Sønderjylland.

Han har gennem hele sin værnepligt vist sig som "en god kammerat, han er altid opsøgende og hjælpsom over for sine kammerater", lyder det blandt andet.

- Uagtet tid, sted og vejrlig så kendetegnes Garder Østergaards indsats ved et godt humør, hjælpsomhed samt fokus på opgaven, lyder det i indstillingen.

Det er gardernes overordnede og kammerater, der indstiller en garder til at modtage hædersbevisningen.

Overrækkelsen af armbåndsuret har fundet sted siden 1970. Det blev indstiftet i forbindelse med Frederik den IX's 70-års fødselsdag.

Det skete, efter garderforeningerne havde indsamlet bidrag blandt deres medlemmer til en fond, der blev stillet til kongens rådighed ved hans fødselsdag.

Kongen besluttede derefter, at renterne fra fonden skulle gå til armbåndsure med påskriften "Kongens Ur" og årstallet for overrækkelsen.

Ved oprettelsen af fonden skrev kongen, at uret skulle overrækkes til en eller to repræsentanter for de bedste værnepligtige af det hjemsendelsesberettigede hold.

Ved tronskiftet i 1972 skiftede uret navn fra "Kongens Ur" til "Dronningens Ur". Siden da har dronning Margrethe videreført traditionen.

Siden traditionen med uret startede, er over 130 gardere blevet hædret med den særlige anerkendelse. Det oplyser Garderforeningen på sin hjemmeside.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.