Alle verdens fugle har nu fået et dansk navn

Efter 25 års frivilligt arbejde har Dansk Ornitologisk Forening nu givet alle fugle et dansk navn.

Hjelmskalleslugeren, som lever i USA og Canada, er en af de mange fugle, man kan finde på den færdige liste. (Arkivfoto). <i>Jon G. Fuller/Ritzau Scanpix</i>

Hjelmskalleslugeren, som lever i USA og Canada, er en af de mange fugle, man kan finde på den færdige liste. (Arkivfoto). Jon G. Fuller/Ritzau Scanpix

Samtlige af verdens fugle har nu fået et dansk navn.

Det skriver Dansk Ornitologisk Forening i en pressemeddelelse.

Foreningens frivillige navnegruppe har igennem de sidste 25 år arbejdet på at finde navne til i alt 30.938 fugle.

Den fulde liste kan nu ses på Dansk Ornitologisk Forenings hjemmeside.

På listen finder man blandt andet navne som Orangedrossel, Krøltoppet Mejsetyran, Nonnetræand og Nias Kanelpapegøjedue.

Arbejdet er udført af Mogens Behnke-Pedersen, J. Møller Hansen og Svend Rønnest, som har stået for navnegruppen i hele dens levetid.

- Det har handlet om interessen for fuglenes navne, og det har givet mig noget at stå op til, et indhold i tilværelsen i stedet for bare at sidde og glo i en stol., siger Mogens Behnke-Pedersen i pressemeddelelsen.

Dansk Ornitologisk Forening har påbegyndt arbejdet flere gange, så navnegruppen har bygget oven på tidligere arbejde. Men det er de tre, som har brugt 25 år på at fuldføre navnelisten for alle fugle og deres underarter.

De tre ildsjæle tog udgangspunkt i fuglenes latinske, engelske og tyske navne.

Gruppen har gået efter, at navnene skulle være så korte så muligt, de har undgået personnavne, men hvis en fugl lever i et bestemt lokalområde har det skullet indgå i navnet.

Jacob Jensen, som er chef for Naturafdelingen i Dansk Ornitologisk Forening, mener, at de danske navne på verdens fugle er med til at bringe dem tættere på danskerne. Det siger han i pressemeddelelsen.

- De videnskabelige navne på latin ligger nok ikke på rygraden hos de fleste, så det er meget værdifuldt med danske navne, fordi det gør det nemmere at lære fuglene at kende, få et forhold til dem og måske endda bare tale om dem, siger han.

Samtidig glæder han sig over den systematiske tilgang og det store engagement i arbejdet med listen.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.