Ambassadør: Ukrainere rejser hjem for at ordne praktiske ting

Ambassade ser nu en tendens, hvor ukrainske flygtninge tager midlertidig hjem for at ordne praktiske ting.

Mykhailo Vydoinyk har været Ukraines ambassadør i Danmark siden 2018. Her er han fotograferet på ambassaden fredag. <i>Emil Helms/Ritzau Scanpix</i>

Mykhailo Vydoinyk har været Ukraines ambassadør i Danmark siden 2018. Her er han fotograferet på ambassaden fredag. Emil Helms/Ritzau Scanpix

Selv om der stadig er krig i Ukraine, ser den ukrainske ambassade i København nu en "tendens", hvor ukrainske flygtninge i Danmark vender hjem.

Der er tale om midlertidige ture tilbage, og det er der flere grunde til. Det fortæller ambassadør Mykhailo Vydoinyk til Ritzau.

- Det kan eksempelvis være, at de vil se deres lejligheder. Vi er ved at forberede os på vintersæsonen, og desværre har Rusland ødelagt mange vinduer og beboelsesbygninger. Så for at bevare varmen skal der puttes nye vinduer i, siger Mykhailo Vydoinyk.

De er nødt til at rejse tilbage, fordi lokale myndigheder ikke bare kan gå ind på privat grund uden tilladelse, forklarer ambassadøren.

Videre nævner han, at landsmænd rejser tilbage for at se familien.

- Nogle andre vender hjem, for at deres børn kan se deres fædre.

Ukrainske mænd mellem 18 og 60 år må ikke forlade landet ved lov, da de er kampdygtige i krigen mod Rusland. Derfor er det primært kvinder og børn, der er flygtet.

Og det kan i nogle tilfælde være gået så stærkt, at de ikke har fået alle nødvendige papirer med.

Det omhandler især børn, der mangler pas, nævner ambassadøren. Det kan ambassaden i Danmark hjælpe med, men nogle rejser til Ukraine for at få det ordnet.

- Ukrainere foretrækker at tage til den vestlige del af Ukraine, hvor de lidt hurtigere kan få pas til børnene, så de har nogle papirer, siger Mykhailo Vydoinyk.

Det er svært at sætte præcis tal på, hvor mange ukrainere, der er i Danmark.

Men 29.826 fordrevne fra Ukraine har ansøgt om midlertidig opholdstilladelse i Danmark efter særloven, viser tal fra Udlændingestyrelsen fra 17. juli. 26.047 af dem har fået tilladelse.

Ambassadøren håber, at de vil vende permanent hjem til Ukraine en dag.

- Jeg kan mærke, at mange venter på, at krigen er ovre, siger han.

Krigen i Ukraine brød ud i slutningen af februar, da Rusland invaderede nabolandet.

Ifølge tal fra FN er tæt på seks millioner flygtninge fra Ukraine registreret i andre europæiske lande, siden krigens start.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.