Anker Jørgensen hyldes med eget påfund på 100-års-dag

Anker Jørgensen foreslog selv, at han skulle have en mindeplade på Amager. Årtier efter sker det endelig.

Tidligere statsminister Anker Jørgensen foreslog selv en mindeplade på en bygningsfacade på Amager, hvor han boede i de første år af sit liv. (Arkivfoto). <i>Bjarke ørsted/Ritzau Scanpix</i>

Tidligere statsminister Anker Jørgensen foreslog selv en mindeplade på en bygningsfacade på Amager, hvor han boede i de første år af sit liv. (Arkivfoto). Bjarke ørsted/Ritzau Scanpix

Når turister skal opleve "Rottehullet" fra den danske tv-serie "Huset på Christianshavn", vil de fremover opdage, at en tidligere statsminister har tilbragt nogle af sine første barndomsår netop her.

For selv om de fleste nok forbinder den afdøde socialdemokrat Anker Jørgensen med Sydhavn, så begyndte hans liv på Amager.

Han blev for præcis 100 år siden onsdag født i en kolonihave på Amager, men et år efter flyttede hans mor i en lille lejlighed i Amagergade 4B.

Adressen dannede senere ramme for den populære serie "Huset på Christianshavn".

Det er også denne lokation, der nu får en mindeplade for Anker Jørgensen på bygningsfacaden. Det skriver Berlingske.

På pladen skal der blandt andet stå "Til minde om arbejderen, tillidsmanden og tidligere statsminister Anker Jørgensen, der levede nogle af sine første år i dette hus".

Idéen om at få en mindeplade på Amagergade er dog langtfra ny. Den blev allerede vækket af hovedpersonen selv i 1990'erne. Det fortæller Asbjørn Kaasgaard.

Han er formand for Christianshavns Lokalhistoriske Forening, der har taget initiativ til mindepladen.

- Anker Jørgensen var i forbindelse med, at Alex Frank Larsen (journalist og forfatter, red.) skrev hans biografi, rundt på steder fra hans barndom. Mens han var her, sagde han, "hvorfor hænger der ikke en mindeplade for mig?".

- Det var måske sagt med et smil, men vi tænkte: "Det kunne da godt være". Men vi gjorde ikke noget ved det. Men så talte vi om, at man kunne gøre noget ved det nu ved hans 100 års, siger Asbjørn Kaasgaard til Ritzau.

På grund af sommerferie kommer mindepladen ikke op før 24. august. Ved afsløringen af pladen vil Alex Frank Larsen holde foredrag om Anker Jørgensen i Beboerhuset.

Anker Jørgensen var formand for Socialdemokratiet fra 1972 til 1987 og statsminister i to perioder fra henholdsvis 1972 til 1973 og fra 1975 til 1982.

Han døde 20. marts 2016 i en alder af 93 år.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.