Anmelder fraråder at se årets måske bedste danske film

"Speak No Evil" inviterer til biografudvandring. Samtidig tegner filmen sig som årets bedste, mener anmeldere.

Christian Tafdrups nye spillefilm "Speak No Evil" får gode anmeldelser i landets aviser og magasiner. (Arkivfoto). <i>Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix</i>

Christian Tafdrups nye spillefilm "Speak No Evil" får gode anmeldelser i landets aviser og magasiner. (Arkivfoto). Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Normalt vil man forbinde en god filmanmeldelse med en klar anbefaling om at tage i biografen og se filmen selv.

Ikke desto mindre vil Politikens anmelder "direkte fraråde" at gå ind og se den danske instruktør Christian Tafdrups nyeste film "Speak No Evil", selv om at han giver filmen fem ud af seks hjerter.

- Jeg skal i hvert fald aldrig se den igen, skriver anmelderen.

- Men midt i forfærdelsen havde jeg også en intuitiv fornemmelse af at have set et stort og uomgængeligt kunstværk, der har sat en ny milepæl i dansk filmhistorie, tilføjer han.

Samme forfærdelse og afsky er blevet vakt hos adskillige anmeldere. Alligevel får filmen mange steder den højeste eller næsthøjeste bedømmelse.

Gyserfilmen starter på en sommerferie i Toscana, hvor Bjørn (spillet af Morten Burian), Louise (spillet af Sidsel Siem Koch) og datteren Agnes møder en hollandsk familie.

Kort efter ferien bliver den danske familie inviteret til Holland, og her braser ferieidyllen. De høflige danske manerer kolliderer med værternes ligefremme facon, der bliver tiltagende truende, og en rædselsvækkende plan tegner sig.

Ifølge filmmagasinet Ekko samler Christian Tafdrups manuskript, som han har skrevet med broren Mads Tafdrup, sammen til en grufuld sidste del.

- Den film byder på en af filmhistoriens mest chokerende slutninger, skriver Ekkos anmelder, der giver filmen fem ud af seks stjerner.

"Speak No Evil" får af Jyllands-Posten den højst mulige bedømmelse med seks ud af seks stjerner. Anmelderen skriver dog samtidig, at filmen inviterer til udvandringer fra biografsalen eller oprevne diskussioner.

- Uanset udfaldet står den som en af de mest konsekvente, kunstnerisk skarptskårne og dermed enestående danske film i lang tid, skriver avisen.

Også Kristeligt Dagblad kvitterer med topkarakterer for "dansk filmkunst i verdensklasse".

- Jeg har – selv om jeg holder meget af horror – sjældent set en film, der så nådesløst trækker sine karakterer igennem helvede på jord, skriver avisens anmelder.

Hos Berlingske vækker filmens væmmelser også begejstring. Ifølge avisens anmelder er filmen så ubehagelig - uden at bruge ting, der pludselig hopper ud i hovedet på publikum - at den må regnes for at være "en af de bedste danske gysere i årevis".

Heller ikke Ekstra Bladets anmelder er bleg for at kalde filmen for, "hvad der ligner årets bedste danske film".

"Speak No Evil" har biografpremiere torsdag.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden