Anmelder kalder De forbandede år 2 veleksekveret historiefup

Anmeldere roser skuespil i "De forbandede år 2", men tendentiøs historiefortælling og præmissen kritiseres.

Jesper Christensen (th.) og Bodil Jørgensen er centrum i filmen "De forbandede år 2", der har premiere torsdag. Her ses de med filmens instruktør, Anders Refn, til gallapremiere på den første af hans to film om besættelsen, "De forbandede år", der havde premiere i 2020. <i>Martin Sylvest/Ritzau Scanpix</i>

Jesper Christensen (th.) og Bodil Jørgensen er centrum i filmen "De forbandede år 2", der har premiere torsdag. Her ses de med filmens instruktør, Anders Refn, til gallapremiere på den første af hans to film om besættelsen, "De forbandede år", der havde premiere i 2020. Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Anders Refns film "De forbandede år 2", der har premiere torsdag, får lunkne anmeldelser i både Politiken, Berlingske og Jyllands-Posten.

Filmen er en efterfølger til "De forbandede år", der havde premiere i 2020, og de to film skal ifølge Berlingskes anmelder ses som et stort epos om danskerne under besættelsen.

Den handler om besættelsesårene og følger familien Skov med Karl Skov, spillet af Jesper Christensen, og hans hustru Eva, spillet af Bodil Jørgensen, i centrum.

Parret har fem børn, der ifølge Berlingske hver især repræsenterer forskellige aspekter af besættelsestiden.

At hvert familiemedlem skal positioneres i forhold til en position i besættelsestiden, får Politiken anmelder til at skrive, at familiens præmis er noget anstrengt.

- Når præmissen i længden også kommer til at føles en smule konstrueret, er det, fordi alle familiemedlemmer partout skal tildeles en klart defineret kasket, lyder det i anmeldelsen.

Politiken giver filmen tre ud af seks hjerter.

I Berlingske, der giver filmen fire ud af seks stjerner, bliver filmen også kritiseret for tendentiøs historiefortælling og dygtigt lavet historiefup.

Blandt andet bliver der ikke stillet kritiske nok spørgsmål ved den kommunistiske historie, som Anders Refn ifølge avisen gerne vil forherlige.

Avisen opfordrer dog alligevel læseren til at gå i biografen og se filmen, men med en historiker under armen.

Jyllands-Posten giver filmen tre ud af seks hjerter.

Her lyder kritikken blandt andet, at de mange forskellige perspektiver af krigstiden bliver behandlet for overfladisk og unuanceret.

Avisen mener, at de mange forskellige emner og skæbner, som filmen behandler, kombineret med, at filmen foregår over en toårig periode, gør, at man aldrig kommer dybt nok.

Alle tre aviser roser skuespilpræstationerne i filmen. Jyllands-Posten er især begejstret for Jesper Christensen, som avisen kalder filmens samlingspunkt.

Politiken roser især filmens unge skuespillere og skriver, at en "hel ungdomsårgang af dansk talent folder sig ud" i filmen.

Anders Refn, der har instrueret filmen, har skrevet manuskriptet sammen med Flemming Quist Møller, der døde i januar.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden