Biologer: Indlever påkørte mårdyr til undersøgelser

Døde dyr som oddere og skovmår kan gøre biologer klogere på, hvorfor flere arter af mårdyr er i tilbagegang.

Odderen er et af de mårdyr, der er på listen over dyr, der enten er truede eller i tilbagegang i Danmark. Biologer håber, at døde oddere kan gøre dem klogere på, hvorfor arten ikke trives. <i>Wolfram Steinberg/Dpa/Ritzau Scanpix</i>

Odderen er et af de mårdyr, der er på listen over dyr, der enten er truede eller i tilbagegang i Danmark. Biologer håber, at døde oddere kan gøre dem klogere på, hvorfor arten ikke trives. Wolfram Steinberg/Dpa/Ritzau Scanpix

Over sommeren forlader mange dyreunger deres reder og søger ud i landskabet. Det betyder flere dyr på vejene og som følge heraf flere påkørsler.

Blandt de døde dyr i vejkanterne kan man finde oddere, skovmår og andre mårdyr. Og dem opfordrer biologer til, at man indleverer, så de kan bruges i forskning.

Det skriver Danmarks Naturfredningsforening i en pressemeddelelse.

I levende live er mårdyrene nemlig et sjældent syn, og forskernes viden om dem er begrænset.

I alt findes der syv arter af mårdyr i Danmark: Lækat, brud, ilder, skovmår, husmår, grævling og odder. Bortset fra grævlingen er de alle enten truede eller i tilbagegang.

Men forskerne ved ikke hvorfor.

Biologer fra Aarhus Universitet (AU) håber derfor, at danskerne vil hjælpe dem med at blive klogere ved at aflevere døde mårdyr til undersøgelser.

Det siger biolog Morten Elmeros fra AU. Han er leder for projektet Fokus på mårdyr, som er et samarbejde mellem universitetet og en række interesseorganisationer, herunder Danmarks Naturfredningsforening.

- Ved at få dyrene indleveret kan vi få viden om deres sundhedstilstand, genetik, fødevalg, indhold af giftstoffer med mere, siger Morten Elmeros.

- Hvis vi samtidig får præcise oplysninger om, hvor dyrene er blevet fundet, kan vi blive meget klogere på arternes udbredelse.

Den viden er vigtig, hvis man i fremtiden skal blive bedre til at hjælpe bestandene, siger biolog i Danmarks Naturfredningsforening Bo Håkansson.

- Der er meget, vi ikke ved om disse arter - ikke mindst om deres udbredelse, og hvordan de bruger landskabet.

- Derfor er det helt afgørende, at vi bliver meget klogere på mårdyrene, siger Bo Håkansson.

Dyrene kan indleveres 29 steder i landet. De kan findes på hjemmesiden maardyr.dk.

Morten Elmeros opfordrer til at have en pose med i bilen og notere dato og sted for fundet.

Det er dog ikke kun trafikdræbte mårdyr, som biologerne er interesseret i. Det kan også være dyr, der er døde som bifangster i fælder, eller fordi de er blevet taget af en hund.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Breaking
Aldi lukker i Danmark
Luk