Biskopper vil have sager om krænkelser frem i lyset

Sager har sat fokus på krænkelser i folkekirken. Nu reagerer biskopper og menighedsråd i en fælleserklæring.

I maj kom der i medierne fokus på en sag om krænkelser i Vor Frue Kirke i København. Selv om sagen ikke har været udslagsgivende, er den en del af baggrunden for, hvorfor landets biskopper og menighedsråd føler sig forpligtede til at understrege, at krænkelser i folkekirken er uacceptable. (Arkivfoto). <i>Emil Helms/Ritzau Scanpix</i>

I maj kom der i medierne fokus på en sag om krænkelser i Vor Frue Kirke i København. Selv om sagen ikke har været udslagsgivende, er den en del af baggrunden for, hvorfor landets biskopper og menighedsråd føler sig forpligtede til at understrege, at krænkelser i folkekirken er uacceptable. (Arkivfoto). Emil Helms/Ritzau Scanpix

Krænkende handlinger i folkekirken tolereres ikke. Har man oplevet noget, skal man henvende sig. Det er budskabet i en fælleserklæring fra landets ti biskopper og godt 1700 menighedsråd.

- Krænkende og grænseoverskridende handlinger og seksuel chikane er uacceptabelt, og den åbne samtale er nødvendig for, at vi kan få fat om problemerne, lyder de indledende ord.

I den senere tid har der kørt en sag om krænkelser i Vor Frue Kirke i København. Den er ikke udslagsgivende for udtalelsen, uddyber en af underskriverne bag.

Men sagen har gjort, at kirken ser sig forpligtet til at sætte fokus på emnet, oplyser Elof Westergaard, som er biskop i Ribe Stift.

- Der er en samtale i offentligheden, som gør, at vi har følt det vigtigt at få det adresseret og sagt, at det er vigtigt for os, at alle skal føle sig trygge i folkekirken, siger han.

Sagen i Vor Frue Kirke bliver undersøgt af advokater. En del af kritikken har gået på, at biskoppen og menighedsrådet var bekendt med sagen, der strækker sig tilbage til 90'erne. Menighedsrådet valgte at politianmelde manden, mens biskoppen ikke greb ind. Han har senere udtalt, at han set retrospektiv ville ønske, han havde reageret kraftigere dengang.

- Det er vigtigt for os at udtrykke, at det ikke er tilfældet, at man skal føle sig utryg ved at henvende sig. Det er noget, vi tager meget alvorligt, siger Elof Westergaard.

Han henviser til, som det står i erklæringen, at der i dag findes instanser mod krænkende adfærd i kirken.

Folkekirkens Arbejdsmiljøråd, som er et forum for medarbejdere og arbejdsgivere i folkekirken, arbejder med en indsats mod krænkende handlinger i form af "vejledninger og dialogværktøj", lyder det i fælleserklæringen.

Det er indsatser, som skal træde i kraft, hvis en krænket part henvender sig, og i det hele taget bruges det bredt, forklarer Elof Westergaard.

- Der ligger noget arbejde fra de sidste mange år, som konkret går ind og dikterer, hvordan vi kan agere, siger han.

- Men der kan være ting, vi ikke ser. Det kan være, at vi bliver klogere, og at der kommer forslag til mere og andet, vi kan gøre, tilføjer han og opfordrer endnu engang til, at folk henvender sig, hvis de har oplevet noget.

- Vi kan kun handle på de oplysninger, som vi kender til, siger han.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.