Brillekunder skal hjælpe med at forebygge sygdomme

Et nyt forskningsprojekt vil prøve at forudsige, hvem der kan blive ramt af grøn stær og andre sygdomme.

Når kunder i brillekæden Synoptik fremover får foretaget en synsprøve, kan de samtidig være med til at forebygge alvorlige sygdomme som eksempelvis grøn stær.

Et nyt forskningsprojekt vil nemlig undersøge, om man kan finde en mulig sammenhæng mellem billeder af nethinden og risikoen for at blive ramt af sygdomme senere hen.

- Det her er et fuldstændigt enestående projekt. Ikke bare i Danmark, men også på internationalt plan. Hvis det går, som vi håber og tror, kan det gøre os i stand til både at sikre bedre syn for en masse mennesker og redde livet for andre, siger Miriam Kolko, der er overlæge i øjensygdomme på Rigshospitalet og professor på Københavns Universitet.

Det vil være op til Synoptik-kunderne selv, om deres synsprøve må indgå i projektet. Siger de ja, bliver der taget en skanning af deres nethinde. De vil også få målt blodtrykket, få taget en spytprøve og få lavet en dna-analyse.

På samme måde vil 30.000 tidligere Synoptik-kunder over 50 år blive spurgt, som de vil levere sundhedsdata til projektet.

Det er ikke kun risikoen for at få grøn stær, man håber at kunne få en bedre vurdering af med forskningsprojektet.

Målet er også, at databasen skal bruges til at udvikle en algoritme, der kan sige noget om risikoen for forhøjet blodtryk eller hjerte- og karsygdomme, så sygdommene kan forebygges i tide, og inden de bliver livstruende.

Indsamlingen af data vil foregå i Synoptiks 101 butikker landet over.

Det er også den erhvervsdrivende fond Synoptik-Fonden, der finansierer de første fire års arbejde med projektet.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.