Danmark skriver oscarhistorie med et væld af chancer

Når det går løs ved oscaruddelingen i Los Angeles, er der flere muligheder for statuetter til danske film.

2
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

Det er aldrig sket før i Oscarens historie, at en film er blevet nomineret i kategorierne Bedste Dokumentar, Bedste Animation og Bedste Internationale Film. Men lige præcis det er lykkedes for den danske dokumentar "Flugt".

Så når instruktøren Jonas Poher Rasmussen natten til mandag dansk tid spankulerer ned ad den røde løber og ind i Kodak Theatre, hvor han kan mænge sig med blandt andre Leonardo DiCaprio, Will Smith og Denzel Washington, er der masser på spil.

- Det bliver sikkert en på opleveren. Sådan noget, man kan fortælle sine børnebørn engang. Det er så intenst, og der er så mange øjne rettet mod en. Men jeg tænker umiddelbart, at jeg skal prøve at have det så sjovt som muligt, siger han.

Filmen, der handler om Jonas Poher Rasmussens ven Amin, der kom til Danmark som flygtning fra Afghanistan, har allerede vundet et hav af priser verden over. Men en Oscar - eller tre - ville være helt særligt at få med hjem fra Hollywood.

- Det er klart, at nu er vi her, og så vil vi også gerne vinde. Men vi er oppe mod nogle virkelig hårde konkurrenter og nogle gode film, siger instruktøren.

"Flugt" er dog ikke den eneste film, der har mulighed for at score oscarhæder til Danmark.

Også kortfilmen "On My Mind" af Martin Strange-Hansen har mulighed for at snuppe en statuette.

Filmen er produceret af M&M Productions, og faktisk har den konstellation før vist sig at være frugtbar.

Tilbage i 2003 vandt Martin Strange-Hansen nemlig en Oscar for "Der er en yndig mand", som var produceret af netop M&M Productions, som den syvdobbelte oscarnominerede producer Kim Magnusson står bag.

- Det handler om at lave en god film. Det er det korte svar, fortæller han om succesen.

- Og så skal man man prøve at gøre, hvad man kan, for at få filmen frem i lyset, siger han.

For den danske filmfotograf Dan Laustsen er det heller ikke første gang, han kommer til at sidde i de plyssede sæder og gribe i armlænene, når der bliver sagt "and the winner is".

Han er i år nomineret for Bedste Fotografering for sit arbejde på den Guillermo del Toro-instruerede "Nightmare Alley".

For fire år siden bar deres makkerskab også frugt, da Dan Laustsen blev nomineret til en Oscar for "The Shape of Water", som det år faktisk endte med at vinde den allermest prestigefyldte pris, nemlig Bedste Film.

- Det bliver ikke større i filmverdenen end at blive nomineret til en Oscar. Det skulle måske lige være at vinde den, siger Dan Laustsen.

Mens der kan ende fem statuetter i armene på danske filmfolk, er der faktisk også mulighed for lidt dansk oscarsucces, hvis Joachim Trier snupper nogle af de prestigefyldte statuetter, han er nomineret til for den norske spillefilm "Verdens værste menneske".

Instruktøren har nemlig en dansk far, er født i Danmark og har gået på filmskole i Danmark.

"Verdens værste menneske" skal dyste mod "Flugt" i kategorien Bedste Internationale Film, og så kan Joachim Trier og hans kompagnon Eskil Vogt også vinde en statuette for Bedste Manuskript for filmen.

Oscaruddelingen finder sted natten til mandag dansk tid.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden