Danske filmfolk springer fra aftale efter produktionsstop

Flere streamingtjenester har siden januar stoppet bestilling af dansk indhold efter rettighedsaftale.

En aftale, der skulle sikre danske kunstnere og filmfolk bedre økonomiske forhold i streamingverden, er nu kastet op i luften.

Den rammeaftale, som Create Denmark har lavet med Producentforeningen - og som har medført et produktionsstop af dansk indhold fra en række store streamingtjenester - gælder ikke længere.

Create Denmark trækker sig nemlig fra rammeaftalen. Det skriver foreningen, der samler kunstnere bag filmbranchen, i en pressemeddelelse.

- Create Denmark forhandler i disse dage med flere af streamingtjenesterne og har på den baggrund besluttet ikke at fastholde rammeaftalen indgået mellem Create Denmark og Producentforeningen.

- Vi fortsætter i stedet vores forhandlinger om nye rammeaftaler med hver enkelt streamingtjeneste.

Rammeaftalen skulle ellers sikre, at kunstnerne bag film og serier får en større bid af den økonomiske kage

Siden den trådte i kraft på årets første dag, har bestillingerne af nye danske film og tv-serier stået stille.

Og derfor står de danske kunstnere et "utåleligt sted". Det mener Benjamin Boe Rasmussen, som er talsmand for Create Denmark.

- Vi er nødt til at snakke med hver enkelt tjeneste for at løse de udfordringer, vi står over for lige nu, skriver han i en sms til Ritzau.

Allerede i februar meddelte TV 2 Play, at aftalen var for dyr, og at TV 2 derfor ville sætte udviklingen af nye produktioner på pause.

I juni lød det fra Netflix og kort efter også fra Viaplay, at selskaberne helt ville stoppe udviklingen af nye serier og film i Danmark.

Benjamin Boe Rasmussen kan ikke sige noget konkret om, hvorvidt de kommende forhandlinger med streamingtjenesterne kan sikre lige så gode forhold som dem, kunsterne stod til at få i rammeaftalen.

- Vi kan ikke rive aftalen i stykker uden at præsentere vores medlemmer for et alternativ. Det er alle parter klar over, skriver han.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.