Danskeres håb om forhandlingsfred er en utopi, siger major

Hver fjerde adspurgte mener, at Ukraine om nødvendigt bør afgive territorier til Rusland mod at få fred.

Antallet af ødelagte etageejendomme og sønderskudte huse fortsætter med at vokse i Ukraine, hvor der ikke er nogen nem løsning på konflikten med Rusland. <i>Anatolii Stepanov/Ritzau Scanpix</i>

Antallet af ødelagte etageejendomme og sønderskudte huse fortsætter med at vokse i Ukraine, hvor der ikke er nogen nem løsning på konflikten med Rusland. Anatolii Stepanov/Ritzau Scanpix

Det lyder besnærende, men er desværre ikke realistisk.

Sådan lyder det fra militæranalytiker Steen Kjærgaard, der er souschef ved Institut for Strategi og Krigsstudier ved Forsvarsakademiet.

Han reagerer på en rundspørge, som Voxmeter har foretaget for Ritzau.

Her erklærer 26 procent af de adspurgte sig enig i, at Ukraine bør forhandle om fred med Rusland, uanset om det betyder, at Ukraine ender med at måtte afstå territorier, som russerne har erobret siden krigsudbruddet.

En pragmatisk fredsløsning, som bare ikke har nogen gang på jord, forklarer Steen Kjærgaard.

- Et af de allervigtigste principper i den internationale verdensorden er, at aggression ikke må kunne betale sig. Staters territoriale grænser er ukrænkelige.

- Samtidig er der jo ingen, der ved, om det vil være en varig fred. Hvis russerne slipper godt fra deres aggression denne gang, hvad afholder dem så fra at prøve igen om 10 år, når de kommer til kræfter igen? spørger majoren.

Han understreger, at det i sidste ende er op til ukrainerne.

- Det kan godt være, at vi er trætte af krigen og dens konsekvenser, men vi har jo ikke ret til at sælge ud af deres territorier. Vi ville jo heller ikke afgive Bornholm, hvis vi stod i en lignende situation, siger han.

Ifølge Steen Kjærgaard skal vi i stedet sætte vores lid til, at krigen udvikler sig til en såkaldt frossen konflikt, hvor ingen af parterne rigtigt kommer nogen vegne.

- Så slipper vi for at stå i en ekstrem situation, hvor vi enten skal nedkæmpe Putin helt eller acceptere hans aggression, siger Steen Kjærgaard.

Mens 26 procent af de adspurgte altså mener, at Ukraine bør være klar til at afgive områder til Rusland for at få fred, mener 40 procent det modsatte.

22 procent er hverken enige eller uenige, og 12 procent har svaret "ved ikke".

Rundspørgen er foretaget blandt 1007 repræsentativt udvalgte danskere i perioden fra 17. til 22. juni.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.