Derfor lyder sirenerne - og det skal du gøre
Ved større ulykker eller katastrofer kan du blive advaret på flere måder. En af dem er ved hjælp af sirener - og den første onsdag i maj kan du høre dem

I Danmark er der opstillet 1078 sirener i byområder med mere end 1000 indbyggere. De kan høres af cirka 80 procent af befolkningen og testes årligt den første onsdag i maj. Søren Steffen/Ritzau Scanpix
NORDJYLLAND:Hvad vil du gøre, hvis der pludselig lyder en sirene? En høj tone som bare lyder overalt - og som varsler fare. For at det er, hvad en sirene betyder - det ved de fleste af os.
Når der sker større ulykker eller katastrofer, vil myndighederne normalt advare gennem pressen og på myndighedernes sociale medier og hjemmesider. Men når det er særligt alvorligt, kan sirenerne tages i brug.
Beredskabsstyrelsen oplyser, at sirenerne faktisk lyder hver nat - dog uden hørbar lyd. På den måde holder myndighederne øje med, hvilke sirener, der fungerer, og hvilke sirener, der melder fejl.
Men én gang om året testes sirenerne for at huske folk på, hvordan de lyder og deres betydning.
Og den ene gang om året er snart - heldigvis dog ikke, fordi der er sket en katastrofe: Den første onsdag i maj er nemlig store sirenedag i Danmark. Det er denne dag, sirenerne hvert år afprøves, så de er klar, hvis der for alvor bliver brug for dem.

Hvis man er gammel nok, kan man måske huske, at sirenerne engang blev testet en gang om ugen. Sirenesystemet blev nemlig tidligere blev testet hver lørdag klokken 12. Frem til 1993 var det hver onsdag klokken 12 - og siden da hver første onsdag i maj.
Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.
Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.