Det danske kongehus dropper karetkørsel og aflyser balkonvink

Dronning Margrethe har foretaget en række ændringer i weekendens jubilæumsfejring efter britisk monarks død.

Dronning Magrethe skulle sammen med sin familie have vinket til befolkningen fra balkonen på Amalienborg Slotsplads lørdag, men det er aflyst. Desuden er en række punkter i programmet for dronningens regentjubilæum ændret som følge af den britiske dronning Elizabeths død torsdag. (Arkivfoto). <i>Mads Joakim Rimer Rasmussen/Ritzau Scanpix</i>

Dronning Magrethe skulle sammen med sin familie have vinket til befolkningen fra balkonen på Amalienborg Slotsplads lørdag, men det er aflyst. Desuden er en række punkter i programmet for dronningens regentjubilæum ændret som følge af den britiske dronning Elizabeths død torsdag. (Arkivfoto). Mads Joakim Rimer Rasmussen/Ritzau Scanpix

Vagtparaden på Amalienborg Slotsplads, hvor dronning Margrethe og kongefamilien lørdag skulle vinke til befolkningen fra balkonen, er aflyst.

Det er meningen, at den danske dronnings 50-års jubilæum skal fejres i weekenden.

Men fordi Storbritanniens dronning Elizabeth gik bort torsdag, har kongehuset ændret lidt i planerne for weekendens fejring.

Det fremgår af et revideret program, som kongehuset har udsendt.

Det var for snart otte måneder siden 50-året for, at dronning Margrethe efterfulgte sin far på tronen.

Men store dele af fejringen blev udskudt på grund af coronasituationen.

Tidligere fredag formiddag meddelte kommunikationschef i kongehuset Lene Balleby, at det er dronning Margrethe, der har ønsket programmet justeret. Det skyldes dronning Elizabeths bortgang.

Oprindeligt var det planen, at befolkningen ville kunne møde dronningen i løbet af lørdagen.

Hun ville først vinke fra balkonen på Christian IX's Palæ på Amalienborg og senere fra balkonen på Københavns Rådhus.

Men vagtparaden på Amalienborg Slotsplads er altså aflyst.

Besøget på rådhuset i København, hvor hun skulle deltage i en officiel frokost og træde ud på rådhusets balkon, er udskudt.

Hun skulle samtidig være kørt i karet gennem Københavns gader til rådhuset. Men den tur bliver heller ikke til noget.

Lørdag aften er der gallaforestilling i Det Kongelige Teater i anledning af jubilæet. Den bliver fortsat afviklet "i en justeret form".

Forestillingen, som begynder klokken 20.00, sendes på DR.

Søndag morgen er der gudstjeneste i Vor Frue Kirke. Også den gennemføres "i en tilpasset form". Præcis hvad det dækker over, fremgår ikke.

Efterfølgende er der frokost for nordiske statsoverhoveder og den kongelige familie. Det sker på kongeskibet "Dannebrog". Frokosten gennemføres som planlagt.

Søndag slutter som planlagt med gallataffel på Christiansborg Slot om aftenen, men i tilpasset form. Her deltager den kongelige familie med udenlandske gæster og det officielle Danmark.

Det er uklart, hvilke ændringer der vil være, men der har i hvert fald været planlagt underholdning med liveoptrædener.

Efter planen skal danske kunstnere som Thomas Helmig, Malte Ebert, Clara, Hjalmer, Iris Gold, The Antonelli Orchestra og Jan Gintberg optræde.

Det er klokken 20 og sendes på TV 2.

Det var meningen, at Dannebrog skulle hejses på danske statsbygninger og statsskibe over weekenden som markering af jubilæet. Men det er også blevet afblæst efter nyheden om Elizabeths død, skriver Justitsministeriet i en pressemeddelelse.

Dronning Margrethe har besluttet, at der fredag flages på halv stang fra Amalienborgs Palæer.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.