Dronningen kroner jubilæum med karettur

Lørdag lykønsker København dronningen med regeringsjubilæet. Det er første gang, den kongelige familie samles efter balladen om de nye titler til Joachims børn.

Guldkareten fra 1892 er sat i stand inden køreturen til Københavns Rådhus. Det er anden gang, dronningen benytter den i forbindelse med et jubilæum. Sidst var i 1997, hvor dronningen havde været regent i 25 år. <i>Jakob Boserup/Ritzau Scanpix</i>

Guldkareten fra 1892 er sat i stand inden køreturen til Københavns Rådhus. Det er anden gang, dronningen benytter den i forbindelse med et jubilæum. Sidst var i 1997, hvor dronningen havde været regent i 25 år. Jakob Boserup/Ritzau Scanpix

Den 14. januar havde dronningen været regent i 50 år.

Men den folkelige fejring af jubilæet i hovedstaden er to gange blevet udskudt.

Lørdag sker det så, når dronningen ved middagstid kører i karet gennem Københavns gader til rådhuset, hvor hun skal hyldes på balkonen.

- Der har været flere forskellige datoer i spil, og derfor vil jeg gerne én gang for alle flage, at det altså er nu på lørdag, man skal komme til København og sige tillykke til hele Danmarks dronning, siger overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S) i en pressemeddelelse.

- Jeg håber, vi kan fylde pladsen med flag, så vi sammen kan hylde dronningen og sige stort tillykke med jubilæet fra hele København og Danmark.

I første omgang blev karetturen udskudt fra januar til september, da store folkemængder i et vinterkoldt København var uforeneligt med risikoen for coronasmitte.

Da september så oprandt, måtte kongehuset udskyde arrangementet. Den britiske dronning Elizabeth var netop død, og med Storbritannien i landesorg ville et flagudsmykket København være upassende.

Dronningen blev dog fejret med en særforestilling i Det Kongelige Teater og gallamiddag på Christiansborg Slot.

Det var med deltagelse af dronningens sønner og svigerdøtre, men kort efter slog det revner i familien.

Det skete, da dronningen 28. september meddelte sin beslutning om at fratage prins Joachims fire børn de kongelige titler.

Fra nytår skal Nikolai, Felix, Henrik og Athena ikke længere tituleres prinser og prinsesse men grever og komtesse.

En beslutning, som prins Joachim højlydt har protesteret imod, og som har fået prinsesse Marie til at udtale, at hende og Joachims forhold til kronprinsparret er "kompliceret".

Lørdag er det første gang siden, at familien er samlet ved en officiel begivenhed.

Særlig opmærksomhed vil måske prins Joachim få. I denne uge sagde han til Billed-Bladet, at han stopper i jobbet som forsvarsattaché på den danske ambassade i Paris, når kontrakten udløber til sommer.

Derefter vil han og prinsesse Marie flytte fra Frankrig.

Om det betyder, at familien returnerer til Danmark, vides ikke.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.