Elever helliger arbejdsdag til kamp mod skovrydning

Landets gymnasieelever bytter onsdag undervisningen ud med arbejde for at støtte unge klimaaktivister i Asien.

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

Integralregning, tyske verber og litterære analyser er onsdag skiftet ud med praktiske arbejdsopgaver for 5000 gymnasielever.

Eleverne bruger i anledning af Operation Dagsværk en dag på at arbejde - i stedet for at gå i skole - for at samle penge ind til unge klimaaktivisters kamp mod skovrydning i Thailand og Malaysia.

Konkret går de indsamlede penge til en uddannelse for klimaaktivister for de oprindelige folks unge i de to asiatiske lande.

Projektet blev udvalgt af Operation Dagsværks medlemmer blandt flere kandidatprojekter sidste efterår.

Elisabeth Pilt Jensen er bestyrelsesmedlem og frivillig i Operation Dagsværk. Ifølge hende tiltaler dette års projekt de unge, fordi det både handler om klima og menneskerettigheder.

- Det er en ny vinkel på klimakampen. Det er utroligt spændende og meget presserende at tale om klimaspørgsmålet. Og så er der en spændende kobling mellem klima, oprindelige folk og menneskerettigheder.

- Mange gymnasieelever er vendt tilbage og har sagt, at de har lært noget nyt om klimaet og om oprindelige folk, siger Elisabeth Pilt Jensen.

Ifølge Operation Dagsværk er de oprindelige folks kultur i Thailand og Malaysia truet af omfattende skovfældning. Skove bliver fældet til fordel for plantagedrift, minedrift og skovning af tømmer.

Samtidig bliver unge klimaaktivister mødt af vold, diskrimination og forskellige krænkelser af deres rettigheder.

Skovene spiller en vigtig rolle, når klimaforandringerne skal bremses. Det skyldes, at træerne optager CO2 fra atmosfæren. Derfor er kampen mod skovfældning også en klimakamp.

Det forventes, at 5000 gymnasieelever deltager i Operation Dagsværk. Omkring 55.000 går på en gymnasial uddannelse. Det er altså blot hver tiende, der bruger en skoledag på at arbejde.

Ifølge Elisabeth Pilt Jensen faldt antallet af deltagere under coronaepidemien, hvor gymnasieeleverne i lange perioder var sendt hjem. Og det er ikke endnu tilbage på samme niveau som før.

- Vi så et dyk under coronaepidemien, fordi det var svært at overlevere traditionen med at engagere sig i Operation Dagsværk fra den ene årgang til den næste.

- Så vi er stadig i gang med et opsamlingsarbejde for at udbrede kendskabet til Operation Dagsværk, siger hun.

Indsamlingen til Operation Dagsværk fortsætter efter selve dagsværkdagen. Det sker, ved at flere gymnasier efterfølgende blandt andet afholder fester til fordel for projektet. Beløbet, der indsamles, opgøres først til foråret.

Operation Dagsværk er blevet afholdt i Danmark siden 1984.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.