Et tæppe af birkepollen breder sig hastigt over Centraleuropa

Birkepollen kan nå Danmark, men Astma-Allergi Danmark har ikke målt noget endnu. De venter først peak til maj.

Selv om birketræerne i Danmark ikke er modne, kan birkepollen transporteres flere hundrede kilometer fra for eksempel Tyskland. Et tæppe spreder sig ifølge EU's klimaovervågning over Centraleuropa, og Astma-Allergi Danmark holder også øje, men har endnu ikke målt noget endnu. (Arkivfoto). <i>Patrick Pleul/Ritzau Scanpix</i>

Selv om birketræerne i Danmark ikke er modne, kan birkepollen transporteres flere hundrede kilometer fra for eksempel Tyskland. Et tæppe spreder sig ifølge EU's klimaovervågning over Centraleuropa, og Astma-Allergi Danmark holder også øje, men har endnu ikke målt noget endnu. (Arkivfoto). Patrick Pleul/Ritzau Scanpix

En tung dyne af birkepollen bevæger sig op over Centraleuropa. Det betyder, at allergikere i lande som Frankrig, Schweiz og Tyskland lige nu er hårdt ramt.

Det viser satellitbilleder fra EU's klimaovervågning Copernicus (C3S). Det skriver det svenske nyhedsbureau TT.

Sammen med høje niveauer af luftforurenende stoffer gør det livet surt for allergikere.

- Prognoser viser hurtigt voksende niveauer af birkepollen i mange dele af Europa, skriver Copernicus i en meddelelse.

- Disse høje pollenkoncentrationer skaber i kombination med andre irritationskilder i atmosfæren, såsom kvælstofdioxid, hvis forhøjede niveauer skyldes relativt stabile vejrforhold de seneste uger og partikler fra Sahara, tilstande, der kan forværre symptomer for allergikere endnu mere.

At luftforurening forværrer situationen for allergikere skyldes, at der kommer flere irriterende partikler i luftrøret. Udledning fra biler en stor kilde.

Patientforeningen Astma-Allergi Danmark overvåger mængden af pollen i Danmark.

Men de har endnu ikke målt birkepollen herhjemme. Det fortæller biolog og leder af Pollentællingerne Mathilde Kloster.

- Indtil videre har vi ikke kunne se det i vores registreringer. Vi har en fælde stående på Regionshospitalet i Viborg og en på taget af Danmarks Meteorologiske Institut i København. Vi kan kun se meget, meget lidt birkepollen i dem indtil videre.

Mathilde Kloster forklarer dog, at de også holder øje med målingerne i Tyskland. Træerne der modnes nemlig ofte før de danske træer.

Det bliver derfor også taget med i prognoserne.

- Det er et estimat for de kommende fem dage. Det er vejr og aktuel pollenmængde koblet med historisk vejr- og pollendata.

- Der inddrages også for eksempel vindretning og viden om pollenmængde.

På nuværende tidspunkt befinder vi os i den indledende del af sæsonen, siger Mathilde Kloster. Hun forventer, at det vil toppe i begyndelsen af maj.

- Det karakteristiske ved birkesæsonen er, at den er kort, men intens. Peaket har meget med vejret at gøre, men vi ser tendenser til, at det er omkring start-maj.

Viser påskevejret i april sig at blive varmt og lunt, kan tallene for birkepollen dog stige, lyder det.

Birk er den mest almindelige pollenallergi i Danmark.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.