Færre fjerkræ får fugleinfluenza: Krav til avlere ophæves

Risikoen for smitte med fugleinfluenza til fjerkræbesætninger er lav nok til at ophæve indelukningskravet.

Fjerkræ må fra onsdag den 4. maj igen gå frit uden tag eller net over hovedet. Fødevarestyrelsen ophæver krav om indelukning, da risikoen for fugleinfluenza er faldet. (Arkivfoto). <i>Bjarke ørsted/Ritzau Scanpix</i>

Fjerkræ må fra onsdag den 4. maj igen gå frit uden tag eller net over hovedet. Fødevarestyrelsen ophæver krav om indelukning, da risikoen for fugleinfluenza er faldet. (Arkivfoto). Bjarke ørsted/Ritzau Scanpix

Risikoen for fugleinfluenza er faldet til så lavt et niveau, at Fødevarestyrelsen ophæver kravet om, at professionelle fjerkræavlere skal have gæs, høns, ænder og kalkuner lukket inde eller have dem under tag eller fuglenet.

Det skriver styrelsen tirsdag i en pressemeddelelse.

Kravet fjernes fra onsdag den 4. maj, fordi Dansk Veterinær Konsortium har vurderet, at risikoen for spredning af smitte med fugleinfluenza fra blandt andet vilde fugle til fjerkræ i fangenskab igen er lav.

Samtidig bliver det igen tilladt at tage til fjerkræudstillinger.

Fødevarestyrelsen hævede i november sidste år trusselsniveauet fra lav til høj og indførte kravet om indelukning for at bremse smitten fra vilde fugle til besætningerne.

Der har ikke siden den 29. marts været smitte med fugleinfluenza i fjerkræbesætninger, der ellers har ført til, at 11 besætninger siden november sidste år er blevet udryddet. Det oplyser styrelsen.

Fjerkræavlerne må fortsat ikke fodre fjerkræ i det fri, fordi vilde fugle tiltrækkes af foderpladserne.

Ifølge styrelsen har kravet særligt været indført for at mindske risikoen for den smitsomme fugleinfluenza af typen H5N1, der i januar førte til, at 60.000 kalkuner på en farm nær Sorø måtte aflives.

Fødevarestyrelsen overvåger stadig trusselsniveauet og er klar til at sætte ind, hvis situationen ændrer sig, oplyser den.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.