Færre voksne men flere unge udsat for tvang i psykiatrien

Flere børn og unge oplevede sidste år at blive udsat for tvang. Derimod er tallet faldet for voksne.

Sidste år blev færre voksne udsat for tvang i psykiatrien sammenlignet med 2020. Derimod er flere børn og unge udsat for tvang.

Det oplyser Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

I 2021 har 334 børn og unge under 18 år været udsat for tvang. Det er en stigning på 58 eller 17 procent i forhold til året før.

5441 voksne oplevede at blive udsat for tvang. Der er tale om et fald på 486 personer eller otte procent i forhold til i 2020. Den samme person kan have været udsat for tvang op til flere gange.

Selv om der her er sket et fald, er sidste års tal stort set på niveau med 2011-2013, hvor man begyndte at følge udviklingen.

I Sundhedsstyrelsen mener man, det er bekymrende, at brugen af tvang fortsat er så høj.

- Der er behov for et generelt kvalitetsløft af indsatsen for mennesker med svære psykiske lidelser både i den regionale psykiatri og socialpsykiatrien, siger Agnethe Vale Nielsen, enhedschef i Sundhedsstyrelsen.

- Lige præcis denne gruppe udsættes for alt for meget tvang, fordi vi ikke i tide får givet den rigtige behandling.

- Og derfor er det også en af Sundhedsstyrelsens prioriterede anbefalinger i det faglige oplæg til en tiårsplan for psykiatrien, siger hun i pressemeddelelsen.

Tælles voksne samt børn og unge under ét, så er der fra 2020 til 2021 sket en stigning i antallet af gange, hvor der er anvendt bæltefiksering, fastholdelse og akut beroligende medicin.

Derudover udsættes den enkelte person i gennemsnit for tvang flere gange end ved tidligere opgørelser.

En del af forklaringen er formentlig, at der bliver registreret flere korte bæltefikseringer og flere fastholdelser, da vejledningerne på området blev justeret i 2020.

Det kan dog ikke forklare hele stigningen, mener Sundhedsstyrelsen, som også bemærker, at der er stor regional forskel i brugen af tvang.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.