Fem stenrev skal skabe bedre vilkår for fisk i danske farvande

Det kommer til at koste 35 millioner kroner af etablere fem nye stenrev i de danske farvande.

Miljøminister Lea Wermelin (S) er sammen med en række partier kommet frem til, hvor fem nye stenrev skal anlægges i danske farvande. (Arkivfoto). <i>Philip Davali/Ritzau Scanpix</i>

Miljøminister Lea Wermelin (S) er sammen med en række partier kommet frem til, hvor fem nye stenrev skal anlægges i danske farvande. (Arkivfoto). Philip Davali/Ritzau Scanpix

Der skal være bedre levevilkår for krebsdyr og småfisk i danske farvande. Derfor skal der nu placeres nye stenrev fem forskellige steder.

Placeringen af dem har regeringen onsdag besluttet sammen med en række partier, oplyser Miljøministeriet i en pressemeddelelse.

De fem stenrev skal placeres i Køge Bugt, ved Nivå Strandpark, nord for Hundested og to steder i Lillebælt.

- I mange år har havets dyr og planter mistet levesteder, og fugle og marsvin har mistet steder, hvor de kunne finde føde. Nu giver vi tilbage til naturen, siger miljøminister Lea Wermelin (S) i meddelelsen.

- Med stenrevene skaber vi bedre forhold for og passer bedre på det mangfoldige og vilde liv, der findes under havets overflade. Det er der brug for, og det er på tide.

Det kommer til at koste 35 millioner kroner at etablere stenrevene. Det er dels midler fra finanslovsaftalen i år, der skal bruges.

Man vil som udgangspunkt forsøge at reetablere tidligere stenrev, som med tiden er delvist forsvundet på grund af stenfiskeri.

Det anslås, at stenfiskeri fra 1900 til 1999 har fjernet sten fra et areal, der er på størrelse med Fanø. Stenene har man fisket for at have materialer til at bygge havmoler.

I øjeblikket arbejder Miljøstyrelsen allerede på at genoprette stenrev ved Roskilde Fjord, Gilleleje samt Taarbæk, skriver ministeriet i pressemeddelelsen.

Miljøstyrelsen vil imidlertid også stå for arbejdet med at anlægge de fem nye stenrev. I den forbindelse vil styrelsen indgå i dialog med lokale foreninger i området.

Inden stenrevene kan anlægges, skal der foretages geologiske og biologiske undersøgelse, som skal fastslå, om områderne egner sig etablering af stenrev. Man vil blandt andet undersøge, om havbunden kan bære de udlagte sten.

Det er Socialdemokratiet, SF, Radikale Venstre, Enhedslisten, Kristendemokraterne og Alternativet, der står bag aftalen.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.