Flertal foretrækker flere røgfri offentlige udearealer

En undersøgelse viser især opbakning til, at offentlige legepladser og idrætsanlæg skal være røgfri.

Særligt et rygeforbud på offentlige legepladser og idrætsanlæg møder opbakning blandt befolkningen. I 2019 blev en række tiltag omkring tilgængeligheden af cigaretter vedtaget, og nu er turen kommet til rygning i det offentlige rum, hvis man spørger Kræftens Bekæmpelse. (Arkivfoto). <i>Emil Helms/Ritzau Scanpix</i>

Særligt et rygeforbud på offentlige legepladser og idrætsanlæg møder opbakning blandt befolkningen. I 2019 blev en række tiltag omkring tilgængeligheden af cigaretter vedtaget, og nu er turen kommet til rygning i det offentlige rum, hvis man spørger Kræftens Bekæmpelse. (Arkivfoto). Emil Helms/Ritzau Scanpix

Et flertal i befolkningen vil foretrække at en række offentlige udendørs arealer skal være røgfri.

Det viser en undersøgelse, som Kantar Gallup har lavet for TrygFonden, Kræftens Bekæmpelse og Hjerteforeningen.

I undersøgelsen er der særlig stor opbakning til, at legepladser og idrætsanlæg skal være røgfri.

77,3 procent foretrækker, at legepladser bliver røgfri, og 70,1 procent vil have røgfri idrætsanlæg.

Ifølge Niels Them Kjær, der er projektchef for tobaksforebyggelse i Kræftens Bekæmpelse, vil røgfri områder først og fremmest have betydning for børn og unge, da de i høj grad påvirkes af de rammer, de færdes i.

- Hvis man kigger på det videnskabeligt, så - efter en højere pris - er røgfrie miljøer det bedste, hvis man vil forebygge rygning, lyder det fra Niels Them Kjær.

54,2 procent af de adspurgte foretrækker, at der er røgfrit ved udeserveringer på caféer og restauranter. 59,8 procent vil foretrække røgfri busstoppesteder.

- Det viser os, at befolkningen faktisk bakker op om, at vi skal have revideret rygeloven og få nogle flere røgfri miljøer udendørs. Hvis politikerne har mod til det, så er der en klar opbakning i befolkningen, siger Niels Them Kjær.

Mexico har for nylig strammet sin rygelov. Her forbydes nu cigaretrygning alle offentlige steder som for eksempel på hoteller, strande og i parker.

I 2019 vedtog Folketinget en række tiltag som led i en handleplan mod rygning i Danmark. Tiltagene blev indført i 2020.

De medførte, at tobakspakker blev flyttet ned under disken i butikkerne, pakkerne blev gjort neutrale, og der blev indført et forbud mod rygning i skoletiden.

Og nu er turen altså kommet til en regulering af, hvor man må ryge, hvis det står til Kræftens Bekæmpelse.

- Hvis vi kigger ud i Europa, så er Danmark et af de lande, hvor vi har færrest reguleringer af, hvor man må ryge, siger Niels Them Kjær.

Han fremhæver Storbritannien og Irland som lande, hvor der er stærke begrænsninger på rygning i offentligt rum.

5002 personer over 15 år er i undersøgelsen blevet spurgt til deres holdning til rygning konkrete steder i det offentlige rum af Kantar Gallup. De adspurgte er udvalgt repræsentativt på køn, alder, uddannelse og region.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.