Fødevareøkonom maner til ro om madoliekrise i Danmark

Coop og Salling oplever lille stigning i salg af madolie efter rationering. Alle melder dog om olie nok.

Tyske restauranter har måttet trække pommes frittes fra menukortet som følge af mangel på madolie. Det sker nok ikke i Danmark, vurderer fødevareøkonom. (Arkivfoto). <i>Emil Helms/Ritzau Scanpix</i>

Tyske restauranter har måttet trække pommes frittes fra menukortet som følge af mangel på madolie. Det sker nok ikke i Danmark, vurderer fødevareøkonom. (Arkivfoto). Emil Helms/Ritzau Scanpix

Der er næppe udsigt til en kæmpestor madoliekrise i Danmark, selv om der er mangel på solsikke- og rapsolie, og priserne stiger.

Det vurderer Henning Otte Hansen, der er seniorrådgiver og fødevareøkonom ved Københavns Universitet.

- Vi producerer også selv rapsolie. Der er mange rapsmarker, og når høsten er overstået i år, kan det erstatte de lidt mere eksotiske olier som solsikkeolie og olivenolie.

Han tror ikke på en vedvarende høj pris.

- Jeg tror, det her er et kortvarigt prishop, som bliver afløst af et tilsvarende prisfald inden for en vis periode, måske inden for to-tre-fire år, siger Henning Otte Hansen.

Meldingen kommer efter, at flere supermarkeder i Danmark har sat rationering på, hvor meget madolie den enkelte kunde kan købe. Flere steder lyder den på tre flasker per dag.

I Coops butikker kan kunder risikerer at blive mødt af en tom hylde, hvor madolien skulle stå, men den vil hurtigt blive fyldt op igen, fortæller kommunikations- og analysechef i Coop Lars Aarup.

- Vi ser udsolgte situationer rundt omkring, men der kommer mere madolie. Det er ikke sådan, vi løber tør. Bruger man, som man plejer, er der nok til alle, siger han.

I Salling Groups butikker oplever de, at restriktionerne har skubbet en smule til salget.

- Men det er slet ikke noget, vi vil definere som hamstring, siger pressechef i Salling Group Jacob Nielsen.

Rema 1000 oplyser, at de ikke har oplevet, at madolien mangler på hylderne, efter rationeringen er blevet indført.

Restriktioner på madolie er blevet sat som følge af krigen i Ukraine. Ukraine og Rusland er storproducenter af madolie, og derfor er forsyningskæden kraftigt påvirket.

I andre lande, eksempelvis Tyskland, er madolien også et debatemne. Flere tyske restauranter har måttet melde om, at de eksempelvis ikke længere kan servere pomfritter, fordi der skal bruges for meget olie.

Henning Otte Hansen freder dog pommes fritten i Danmark. Dem vil der ikke blive mangel på, mener han, og kalder den nuværende situation en "kortvarig prisboble".

- Nej, ikke på den korte bane. Måske vil der kortvarigt være en mangelsituation.

Han påpeger i øvrigt, at olie ikke er en nødvendighed for at leve:

- Jeg tror ikke, det her er nogen alvorlig krise, og olie er jo ikke en livsnødvendighed, siger han.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden