Fødevarestyrelsen opfordrer svampejægere til at være forsigtige

Der skete en stor stigning i antallet af henvendelser til Giftlinjen om svampe fra 2018 til 2021.

På tre år er der sket en markant stigning i antallet af danskere, som henvender sig til Giftlinjen på grund af svampe.

Det skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

I 2018 fik Giftlinjen 763 opkald. Sidste år fik Giftlinjen 920 opkald. Af de 920 havde 52 symptomer på forgiftning.

Derfor opfordrer Fødevarestyrelsen til, at man tjekker de svampe, man plukker, når de snart begynder at dukke op, ekstra grundigt.

- De farligste svampe, som f.eks. grøn fluesvamp, er livsfarlige og kan skade organerne. I de mildere tilfælde slipper man med opkast og diarré, siger kontorchef Henrik Dammand fra Fødevarestyrelsen i pressemeddelelsen.

Han tilføjer i meddelelsen, at dobbeltgængersvampe - som er giftige svampe, der ligner spiselige svampe meget - kan være en af de ting, som kan gøre det svært.

Med dobbeltgængersvampe er det kun få ting, som adskiller en giftig svamp fra en spiselig.

Henrik Dammand opfordrer i pressemeddelelsen til, at man kun spiser de svampe, man kender 100 procent og er helt sikker på, at det er en spiselig svamp.

Derudover råder han til, at man tager et billede af svampene, inden man spiser dem, hvis man skulle få symptomer bagefter. Et billede kan gøre det nemmere for Giftlinjen at identificere dem.

Henrik Dammand anbefaler også, at man starter med kun at spise meget lidt af de svampe, man har plukket, for at begrænse skaden.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.