Folkekirkens Nødhjælp gør klar til at rydde landminer i Ukraine

Det vil komme til at tage år at rydde de ukrainske byer for landminer, oplyser Folkekirkens Nødhjælp.

I Ukraine har man løbende været i gang med at rydde boligområder for miner, siden krigen brød ud den 24. februar. (Arkivfoto) <i>Alkis Konstantinidis/Reuters</i>

I Ukraine har man løbende været i gang med at rydde boligområder for miner, siden krigen brød ud den 24. februar. (Arkivfoto) Alkis Konstantinidis/Reuters

Nødhjælpsorganisationen Folkekirkens Nødhjælp har den seneste uge været til stede i Ukraine, hvor de sammen med landets myndigheder har vurderet behovet for at få ryddet de landminer, som krigen efterlader.

Det skriver organisationen i en pressemeddelelse torsdag aften.

- Folk løber en stor risiko, når de går ind i de her områder. Derfor er minerydning en helt central del af genopbygningen, siger organisationens generalsekretær, Birgitte Qvist-Sørensen, i meddelelsen.

Derfor er organisationen også villig til at bistå med minerydningsarbejdet, fremgår det.

I første omgang vil det dog kræve finansiering, inden arbejdet endeligt kan sættes i gang. Derfor er organisationen allerede i dialog med Udenrigsministeriet, oplyser den.

Minerydning er en af organisationens kerneområder. Tidligere har man hjulpet med denne form for arbejde efter Balkan-krigen i 1990'erne. Senere har man gjort det samme i både Mellemøsten og Afrika.

Statsminister Mette Frederiksen (S) italesatte også behovet for minerydning i Ukraine, da hun torsdag var på besøg i landet.

Under et pressemøde med den ukrainske præsident sagde hun, at den danske støtte til Ukraine netop inkluderer hjælp til dette.

- Vi har set det i dag, hvor vigtigt det er, hvis befolkningen skal vende tilbage til de områder, hvor de har boet hele deres liv, lød det, efter at hun havde besøgt den krigshærgede by Borodjanka lidt uden for Kyiv.

Den beslutning bakker Folkekirkens Nødhjælp op om, fortæller generalsekretær Birgitte Qvist-Sørensen i pressemeddelelsen.

- Vi bakker op om regeringens beslutning om at hjælpe ukrainerne med minerydning og med at fjerne ueksploderet ammunition så hurtigt som muligt, siger hun.

Birgitte Qvist-Sørensen vurderer dog, at det vil komme til at tage flere år at rydde de ukrainske byer for miner og andre eksplosive dele fra krigen.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden