Forsker om navnetendens: Børn med flere navne skal skille sig ud
Andelen af etårige med fire navne er steget fra ti til 22 procent de seneste 30 år, viser opgørelse.

Børn har i dag flere navne end tidligere, fordi de skal skille sig ud, siger forsker. (Arkivfoto). Signe Goldmann/Ritzau Scanpix
Jens Jensen er stadig den mest almindelige navnekombination i Danmark, men det er en modbevægelse ved at lave om på.
En årlig opgørelse fra Danmarks Statistik viser således, at andelen af etårige med fire navne er på vej frem med stor hast. Det modsatte er andelen af etårige med to navne.
Udviklingen skyldes blandt andet en tendens i tiden om, at man gerne vil skille sig ud, og at ens børn skal gøre det samme.
Det vurderer Birgit Eggert, navneforsker ved Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab ved Københavns Universitet.
- Efternavnet "Jensen" har jo været på retræte i flere år. Folk skiller sig af med det mest almindelige, og den tendens ser vi sådan set også med fornavne, siger hun.
- Man kan også se i opgørelsen, at langt færre børn per årgang hedder det samme.
Birgit Eggert mener også, at moderne forældre i dag har stærkere holdninger til, hvad et barn skal hedde, end hvad tilfældet var tidligere.
- Når vi går tilbage i historien, var der en uskreven regel om, at vi skulle opkaldes efter vores bedsteforældre, eller at kvinden tog mandens navn. Det lå mere fast, hvilke navne vi skulle have.
- Men sådan er det ikke i dag. Nu er det mere til forhandling i familien, hvad man skal hedde, og det er også medvirkende til, at flere børn har flere navne.
Opgørelsen hos Danmarks Statistik viser, at andelen af etårige med to navne er faldet fra 27 procent i 1993 til 15 procent i år.
Samtidig er andelen af etårige med fire navne steget fra 10 til 22 procent i samme periode.
I den periode er der dog blevet langt flere navne at vælge imellem, og det kan også have været medvirkende til at skubbe udviklingen i den retning, påpeger navneforskeren.
- Det er jo en kombination af mange ting. Valgfrihed spiller en rolle, men der er altså bare kommet mere at vælge imellem, siger hun.
/ritzau/
Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.
Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.