Gruppen Reddi sparker Eurovision i gang med vanvittig oplevelse

Søndag aften er årets Eurovision skudt i gang i Torino i Italien, hvor gruppen Reddi kæmper for dansk sejr.

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

Traditionen tro kunne deltagerne fra de 40 lande, der i år skal dyste i Eurovision, skridte ned ad en lang turkis løber og tale med den fremmødte presse.

Blandt dem var den danske grandprixvinder, gruppen Reddi, der skal forsvare de danske farver i den store konkurrence med sangen "The Show".

- Oh my god, det var det rene vanvid! Der var så meget presse, at selv om vi gik der i en time, så kunne vi ikke nå at tale med alle. Det var helt vildt sjovt, siger Ihan Haydar, der spiller trommer i bandet.

Begivenheden markerer startskuddet til en uges folkefest, men selv om der er mange faste traditioner, er der i år også meget, der ikke er, som det plejer.

Krigen i Ukraine kaster nemlig skygger over begivenheden.

Showet bliver således uden russisk deltagelse. Landet blev udelukket fra Eurovision, allerede dagen efter at det havde invaderet Ukraine.

Ukraine er til gengæld kravlet op ad bookmakernes liste over sandsynlige vindere, da mange seere formodes at ville sende et solidarisk signal til Ukraine om støtte, og derfor vil stemme landet til tops.

- Vi kan godt mærke, at der er meget fokus på Ukraine, og det skal der også være, siger Ihan Haydar.

Mens coronarestriktioner er fortid i Danmark, så må Eurovision-deltagere, presse og fans indstille sig på at bære mundbind og lade sig teste hver 72. time for at være med under festlighederne.

Alle deltagerne har desuden fået optaget deres optræden, så den kan vises, hvis de skulle blive coronasmittet og være nødt til at isolere sig.

- Det er så irriterende at skulle testes igen hele tiden, for det er vi jo færdige med derhjemme, men det vigtigste er jo, at vi passer på os selv og hinanden. Og jeg synes, at jeg føler mig tryg hernede, siger Ihan Haydar.

For Reddi har forberedelserne til semifinalen, der for danskernes vedkommende finder sted tirsdag, allerede været i gang i nogen tid.

Men mandag aften går de på scenen i en såkaldt juryprøve, hvor landenes juryer stemmer - og den tæller 50 procent. Tirsdag gælder det så semifinalen, hvor seerne skal udpege deres favoritter.

Reddi dyster med 16 andre lande om en plads i lørdagens finale, men der er kun plads til 10. Torsdag skal 18 lande dyste i den anden semifinale, hvor feltet også skæres ned til 10.

Hvert år er seks lande direkte kvalificerede til finalen. Det gælder Storbritannien, Frankrig, Tyskland, Spanien og Italien, der er dem, der betaler den største del af Eurovision-gildet.

Og så er værtslandet - som i år altså også er Italien - sikret en plads.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.