Gyldendal og Dansk Pen arrangerer højtlæsning af "De sataniske vers"

Skribentforeningen og forlaget vil ære den angrebne forfatter ved at få kunstnere til at læse hans bog højt.

Danske kunstnere er inviteret til højtlæsning af Salman Rushdies roman "De sataniske vers" til ære for forfatteren, der for en uge siden blev stukket ned. (Arkiv). <i>Evan Agostini/Ritzau Scanpix</i>

Danske kunstnere er inviteret til højtlæsning af Salman Rushdies roman "De sataniske vers" til ære for forfatteren, der for en uge siden blev stukket ned. (Arkiv). Evan Agostini/Ritzau Scanpix

Gyldendal arrangerer sammen med Dansk Pen en maratonoplæsning af Salman Rushdies bog "De Sataniske Vers".

Det sker for at ære forfatteren, der for en uge siden blev angrebet med kniv til et litterært arrangement i delstaten New York. Det skriver Jyllands-Posten.

Forskellige kunstnere er inviteret til at læse op af bogen, der kort efter sin udgivelse i 1988 fik folk på gaden i protest verden over for sin portrættering af koranen.

Alle indbudte kunstnere har indtil videre takket ja til oplæsningen. Det fortæller Gyldendals administrerende direktør, Morten Hesseldahl, til Jyllands-Posten.

- Hele vores fundament afgøres af en tro på det frie ord. Så når forfattere udsættes for trusler og angreb, skal vi selvfølgelig markere vores opbakning, siger han til avisen.

Arrangementet forventes at finde sted den 3.- 4. september på forlagets kontor i det indre København.

Et lignende arrangement har fredag aften dansk tid fundet sted i New York. Her samledes flere fremtrædende forfattere og kulturpersonligheder foran trapperne til New York Public Libary til et støttearrangement stablet på benene af den amerikanske søsterforening til den danske, Pen America.

Salman Rushdie blev den 12. august angrebet med kniv, da han skulle tale ved en litterær begivenhed. Han blev stukket ti gange og fløjet til hospitalet, hvor han til at starte med lå i respirator.

Den er han siden kommet ud af, men hans vej mod bedring forventes at blive lang, oplyste Rushdies agent søndag.

Motivet for angrebet, der blev ført af en 24-årig mand, er endnu ikke fastslået.

Men Rushdie har siden 1988 haft en dødsdom i form af en såkaldt fatwa hængende over hovedet.

Efter udgivelsen af "De sataniske vers" begyndte protester at røre på sig verden over, fordi bogen - der på satirisk vis portrætterer alle religioner - udlagde koranen som et resultat af menneskelig redigering. Det fandt mange muslimer blasfemisk og stødende.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden