Gyldendal støtter Rushdie med oplæsning: Selvfølgelig er vi nervøse

Forfatter Salman Rushdie blev angrebet under litterær begivenhed. Gyldendal vil vise støtte trods bekymring.

Fredag aften dansk tid afholdt skribentforeningen Pen America et støttearrangement for Salman Rushdie på trapperne ved New York Public Library. Som det fremgår af billedet var mange mødt op med skilte og bannere. I september holder Gyldendal og Dansk Pen et lignende arrangement, og selv om de er bekymrede, mener de, at det er vigtigt at holde fanen højt. <i>Michael M. Santiago/Ritzau Scanpix</i>

Fredag aften dansk tid afholdt skribentforeningen Pen America et støttearrangement for Salman Rushdie på trapperne ved New York Public Library. Som det fremgår af billedet var mange mødt op med skilte og bannere. I september holder Gyldendal og Dansk Pen et lignende arrangement, og selv om de er bekymrede, mener de, at det er vigtigt at holde fanen højt. Michael M. Santiago/Ritzau Scanpix

Når forlaget Gyldendal og skribentforeningen Dansk Pen arrangerer højtlæsning af "De sataniske vers" i begyndelsen af september for at vise støtte til forfatter Salman Rushdie, står politiet sikkerheden.

Men hos forlaget er der dog en vis nervøsitet forbundet med arrangementet.

Det fortæller administrerende direktør Morten Hesseldahl.

- Vi er da nervøse for det, for vi kan se, at det har haft konsekvenser mange steder. I Norge blev forlæggeren overfaldet, og der har været en lang række tragiske begivenheder forbundet med "De sataniske vers". I det hele taget er der pres på ytringsfrihed alle vegne, så selvfølgelig er vi bekymrede, fordi vi kan se, hvad der sker.

- Men det er vigtigt at holde fanen højt og sige, at det er det, vi er her for. At man skal kunne sige lige, hvad man vil.

Det var i 1993, at Rushdies norske forlægger, Aschehoug-forlagets direktør William Nygaard, blev udsat for et skudattentat. Han blev skudt tre gange, men overlevede.

Den 75-årige Salman Rushdie blev for lidt over en uge siden, 12. august, stukket adskillige gange med en kniv, da han skulle tale ved en litterær begivenhed i den amerikanske delstat New York.

Rushdie har haft dødstrusler hængende over hovedet, siden "De sataniske vers" udkom i 1988. Den udløste voldsomme protester, fordi mange muslimer fandt den stødende og blasfemisk.

Morten Hesseldahl fremhæver, at Rushdie gennem et langt liv har skrevet betydningsfulde værker.

- Men han er måske først og fremmest i kraft af sin skæbne blevet en utrolig skarp ambassadør for netop den frie tanke.

- At der sker et overfald efter så mange år viser, at den slags trusler ingen udløbsdato har. Og derfor fortjener han al mulig opbakning.

Fredag aften dansk tid fandt et lignende støttearrangement sted på trapperne foran New York Public Library i New York.

Fremtrædende forfattere og kulturpersoner, herunder forfatterne Paul Auster og Gay Talese, deltog for at vise sympati med Rushdie.

Hvor mange oplæsere der vil være til Gyldendal og Dansk Pens arrangement, som ventes at finde sted i København 3. og 4. september, vil Morten Hesseldahl ikke afsløre.

- Det tager vist omkring 22 timer at læse op, når man ser på lydbogslængden. Nu må vi se, hvor mange der kommer, men hvis kan de læse op i et kvarter hver, er det meget fint, siger han.

Gyldendal-direktøren ser god mening i at få mange forfattere til at samles om én bog.

- Selv om bøger skrives af individuelle forfattere, bliver de en del af en offentlighed og noget, vi deles og er fælles om.

- Det er en fin gestus, at så mange forskellige læser op af den samme bog for at understrege, at der er én afsender, som samles op af mange stemmer.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden