Hjertestarterdrone har været ude til sit første hjertestop

Ambulancen kom først. Men Region Nordjylland er godt tilfreds med første droneflyvning med en hjertestarter.

Der er de seneste år blevet opsat stadig flere hjertestartere i det offentlige rum, ligesom der er skabt et netværk af frivilllige hjerteløbere, der hurtigt kan bringe hjertestarteren til en patient. Nu kan den livreddende behandling også bringes ud med en drone. Chancen for at overleve daler med ti procent for hvert minut, der går, før en person med hjertestop modtager behandling. (Arkivfoto). <i>Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix</i>

Der er de seneste år blevet opsat stadig flere hjertestartere i det offentlige rum, ligesom der er skabt et netværk af frivilllige hjerteløbere, der hurtigt kan bringe hjertestarteren til en patient. Nu kan den livreddende behandling også bringes ud med en drone. Chancen for at overleve daler med ti procent for hvert minut, der går, før en person med hjertestop modtager behandling. (Arkivfoto). Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix

Tirsdag var en hjertestarter for første gang på dronevingerne og i aktion, da en person fik hjertestop. Det skriver regionalmediet Nordjyske.

Dronen med en hjertestarter er et forsøg, som forskere i Region Nordjylland har sat i gang.

Dronen ankom til en patient med hjertestop i Aalborg, syv minutter efter at alarmcentralen fik anmeldelsen. Ambulancen ankom dog før dronen, og patienten blev bragt på hospitalet.

- For vedkommende var det heldigt, at ambulancen kom først, og at den var der meget hurtigt, siger Jan Lindberg, som er chef for Akut Medicinsk Koordinering-vagtcentralen i Region Nordjylland, til Ritzau.

- Forløbet var en succes. Det tekniske setup virker, som vi havde forventet og testet det til, siger han.

Dronen er testet før ved et simuleret hjertestop, mens det er første gang, systemet er testet i en rigtig akutsituation.

Når alarmcentralen modtager en anmeldelse om hjertestop, er setuppet, at en sundhedsfaglig visitator sender alt afsted på én gang, forklarer Jan Lindberg.

Ambulance, akutlægebil, hjerteløbere og dronen skal sendes afsted samtidig.

- Princippet er, at der skal trykkes på en knap, og så sendes det hele afsted på én gang, siger han.

Idéen med dronen er at øge mulighederne for at give en person hjertemassage hurtigst muligt, efter at ulykken indtræffer.

Chancen for at overleve ved et hjertestop falder nemlig med ti procent per minut, hvis ingenting gøres.

- Vi satser på, at dronen skal være fremme inden for seks til syv minutter, før det giver mening, og før idéen kan konkurrere med hjerteløberne, som også løber efter hjertestartere, siger Jan Lindberg.

Forsøget med dronen foregår i første omgang kun i og omkring Aalborg. Dronen er den første af sin slags i Danmark, og den bliver overvåget fra kontroltårnet i Aalborg Lufthavn.

Idéen er, at dronen, hvis forsøget samlet viser sig succesfuldt, skal udbredes til andre dele af landet, men det er endnu for tidligt at spå om resultaterne, fastslår Jan Lindberg.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.