Instruktør bag film om tankelæsende rumvæsen fik hæderspris

Tre talenter inden for dansk filmbranche blev torsdag aften hædret ved prisfest i filmstudier i Valby.

Skuespiller Birgitte Hjort Sørensen var vært ved gallaarrangementet for den danske filmbranche i Nordisk Films studier i Valby. (Arkivfoto). <i>ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix</i>

Skuespiller Birgitte Hjort Sørensen var vært ved gallaarrangementet for den danske filmbranche i Nordisk Films studier i Valby. (Arkivfoto). ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix

For sjette år i træk var der store priser på højkant, da Nordisk Film Fonden torsdag aften uddelte hæderspriser til tre talenter fra filmens verden.

Prisuddelingen, der går under navnet Isbjørnen, fandt sted i Nordisk Films studier i Valby.

Hovedprisen - Nordisk Film Prisen 2022 - gik til filminstruktør Amalie Næsby Fick. Hun blev uddannet fra Den Danske Filmskoles animationslinje i 2016.

Året efter spillefilmsdebuterede hun med filmatiseringen af Jacob Martin Strids "Den utrolige historie om den kæmpestore pære".

Hun står også bag webserien "Sex" om en ung kvindes splittelse mellem begær og tryghed.

Senest har hun lavet animationsfilmen "Lille Allan - den menneskelige Antenne", der havde premiere i juli.

Den handler om drengen Allan og hans venskab med det tankelæsende rumvæsen Majken. Filmen er bygge på Peter Frödin og Line Knutzons børnebog.

Tine Fischer, rektor for Den Danske Filmskole og medlem af prisudvalget, understregede i motivationen, at det var et enigt udvalg, der havde peget på Amalie Næsby Fick.

- Vi har brug for en som dig, der tager vores børn og unge så inderligt alvorligt. Én, der tager de svære historier og tryller dem om til flyvende magi. Én, der gør minoritetsfortællinger til allemandseje, sagde hun.

Med prisen følger 116.000 kroner.

Skuespilprisen Ove Sprogøe Prisen 2022 gik i år til Josephine Park.

Hun fik en Robert-statuette for Bedste Kvindelige Birolle i "Venuseffekten" og har spillet hovedrollen i Netflix-komedien "Skruk" om en fertilitetslæge, der i en kæmpebrandert inseminerer sig selv med sin ekskæreste sæd.

Ove Sprogøe Prisen er opkaldt efter den folkekære skuespiller, der døde i 2004.

Prisen er tidligere givet til blandt andre Nikolaj Lie Kaas, Pilou Asbæk, Danica Curcic, Mia Lyhne og senest Nicolai Jørgensen.

Med prisen følger 75.000 kroner.

Endelig blev Erik Ballings Rejselegat 2022 givet til filminstruktør Frelle Petersen, som i 2022 stod bag det anmelderroste drama "Resten af livet".

Det handler om en lille familie, hvis tilværelse bryder sammen, da de mister deres voksne søn.

Frelle Petersen instruerede også dramaet "Onkel" fra 2019 med sønderjyske amatørskuespillere i bærende roller. Filmen modtog en Bodil for bedste manuskript.

Prisen er opkaldt efter filminstruktøren Erik Balling, der blandt andet instruerede den populære tv-serie Matador. Med prisen følger ligeledes 75.000 kroner.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.