Professor efter nyt kontakttal: Slap af og nyd sommeren

Ugens kontakttal er på 0,8. Ifølge professor ligner det en stabilisering. I sidste uge var kontakttallet 1,1.

Roskilde Festivalen løber i disse dage af stablen. Ifølge professor i virologi Allan Randrup Thomsen kan man "med god samvittighed slappe af og nyde sommeren". Kontakttallet er faldet, og professoren mener, at epidemien er stabiliseret. (Arkivfoto). <i>Torben Christensen/Ritzau Scanpix</i>

Roskilde Festivalen løber i disse dage af stablen. Ifølge professor i virologi Allan Randrup Thomsen kan man "med god samvittighed slappe af og nyde sommeren". Kontakttallet er faldet, og professoren mener, at epidemien er stabiliseret. (Arkivfoto). Torben Christensen/Ritzau Scanpix

For det store flertal betyder ugens kontakttal, at man med god samvittighed kan "slappe af og nyde sommeren".

Det siger Allan Randrup Thomsen, professor i virologi på Københavns Universitet.

På det sociale medie Twitter skriver sundhedsminister Magnus Heunicke (S) tirsdag, at kontakttallet er beregnet til 0,8. I sidste uge var kontakttallet 1,1. Ugen før var tallet 1,0.

- Det kan sammen med spildevandsovervågningen indikere, at væksten i epidemien er aftagende, skriver ministeren på Twitter.

Ifølge Allan Randrup Thomsen er ugens kontakttal "meget positivt", men det er endnu for tidligt at slå fast, at epidemien er helt aftagende.

- Kontakttallet viser, at smitten har stabiliseret sig. Men jeg tør ikke at sige, at den er på vej ned. Det peger måske i retning af, at bølgen ikke bliver så vild, hvis den skulle vende tilbage, siger han.

Han peger på, at det formodentligt kun bliver til kortvarige "skvulp".

- Det kan godt være, at vi kommer til at se nogle udsving her og nu, når der for eksempel kommer tal ind som konsekvens af Folkemødet. Og især efter sådan noget som Roskilde Festival.

- Vi kommer formodentligt til at se lidt op- og nedsving hen over sommeren, siger professoren.

Når kontakttallet er 0,8, vil det sige, at ti smittede i gennemsnit smitter otte andre.

Tallet kan sige noget om, hvorvidt smitten i samfundet er på vej op eller ned. Det fortæller dog ikke, hvor mange smittetilfælde der er i samfundet.

Ifølge Allan Randrup Thomsen kan der være tale om en "undervurdering af antal smittede", da der ikke bliver testet så meget.

- De reelle tal er nok højere. Men det ser ud, som om at det er stabiliseret. Og det er en god grund til, at folk overordnet set kan slappe af og nyde sommeren, siger han.

- Men jeg vil fortsat anbefale de særligt sårbare, at de tager imod tilbuddet om et ekstra vaccineskud.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.