Kortlægning: Millioner samles i digitale medborgerhuse på Facebook

Mens det fysiske forsamlingshus ikke anvendes så meget som før, samles millioner i lokale facebookgrupper.

Danskere samles i høj grad i facebookgrupper, som kan kategoriseres som en form for digitale forsamlingshuse. Grupper med udgangspunkt i en by, kommune eller lignede samler flest, men hobbygrupper fylder også meget, viser kortlægning. <i>Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix</i>

Danskere samles i høj grad i facebookgrupper, som kan kategoriseres som en form for digitale forsamlingshuse. Grupper med udgangspunkt i en by, kommune eller lignede samler flest, men hobbygrupper fylder også meget, viser kortlægning. Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Knap så mange samles i lokale forsamlingshuse som tidligere, men det er ikke ensbetydende med, at de dør ud.

På Facebook er der tusindvis af facebookgrupper, hvor folk samles og deler viden, bekymringer samt debatterer om særligt det, der sker i lokalområdet.

Det viser en kortlægning, som Analyse & Tal samt Trygfonden står bag. Det er ifølge Trygfonden første gang, at der laves en kortlægning af de over 5000 facebookgrupper.

- Det gamle forsamlingshus var et sted, hvor man holdt møder, men det var også et sted, man havde klubber, snakkede, strikkede, og nogle viste film fra andre lande. Det er mange af de samme ting, der går igen de her steder.

- Der er en enorm aktivitet i de her grupper, fordi der bliver lavet cirka 90.000 opslag og kommentarer hver eneste dag i gennemsnit, siger Anders Hede, forskningschef i Trygfonden.

Han mener, at et stærkt fællesskab blandt mennesker i eksempelvis samme geografiske område kan være med til at skabe lokal udvikling og tryghed.

Befolkningen forsamles ifølge kortlægningen i over 5000 borgerdrevne grupper, som Analyse & Tal og Trygfonden benævner digitale medborgerhuse. Halvdelen af dem har en geografisk tilknytning til en by, egn, region, kommune eller ø.

Det kan være "Os, der bor i (bynavn)" eller byens postnummer og navn.

De over 5000 grupper har tilsammen flere end 20 millioner medlemmer, og det estimeres, at 3,3 millioner danske brugere har været aktive i de digitale medborgerhuse i 2020.

Tidligere har Analyse & Tal i samarbejde med Trygfonden set på tonen i debatten på mediernes og politikernes facebooksider. Sammenlignet med der er tonen væsentligt bedre i facebookgrupperne.

Her er der halvt så mange sproglige angreb, viser analysen.

Mikkeline Thomsen, der er partner i analysebureauet Analyse & Tal, mener, at det særligt skyldes de frivillige administratorer.

- Administratorerne lukker ikke hvem som helst ind i deres grupper. Ofte må man ikke have helt nyoprettede eller anonyme profiler, ligesom man skal svare på spørgsmål om sin interesse for gruppen og bekræfte, at man vil følge gruppens regler.

- Der sker en frasortering af de værste trolde og ballademagere, siger hun i pressemeddelelsen.

Også det at grupperne er borgernes egne gør en stor forskel for debatten, vurderer hun.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden