Krig i Ukraine gør dansk oscarbud lynende aktuelt

Historien om flygtningen Amin kan skaffe Jonas Poher Rasmussen hele tre Oscars ved årets uddeling.

2
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

Den sidste måned har Jonas Poher Rasmussen været på farten. Meget af tiden har han brugt i Los Angeles i USA, hvor han natten til mandag dansk tid skal kæmpe om hele tre oscarstatuetter med den animerede dokumentar "Flugt".

- Det er nærmest en politisk kampagne, der går i gang, når man bliver nomineret. Man skal rundt og fortælle om filmen, og om hvordan man har lavet den og de valg, man har taget i den, fortæller Jonas Poher Rasmussen.

At filmen er nomineret i hele tre kategorier - Bedste Dokumentar, Bedste Animationsfilm og Bedste Internationale Film - skriver verdenshistorie og har skabt stor opmærksomhed omkring "Flugt".

Den handler om Jonas Poher Rasmussens barndomsven Amins brutale flugt fra Afghanistan til Danmark, mens han prøver at finde sin identitet.

Men det er ikke kun oscarnomineringerne, der gør, at filmen er på manges læber.

- Den er blevet så højaktuel både i forhold til det, der skete i Afghanistan i sommer og det, der sker i Ukraine nu. Der er rigtig mange, der går igennem det, Amin gik i gennem for 30 år siden. Derfor er der også mange, der bliver meget berørte af filmen, siger Jonas Poher Rasmussen.

Ruslands invasion af Ukraine er sket, mens Jonas Poher Rasmussen har været i Los Angeles.

- At sidde her midt i al den glitter og glamour, mens det føles, som om at verden er i brand, det er mærkeligt og lidt skizofrent.

- Jeg prøver at skabe forståelse for flygtninge og deres historier med filmen, men det føles samtidig forkert at være i al den her luksus, midt i at folk lider, siger han.

Men at "Flugt" er så aktuel, gør hans arbejde lige nu med at skabe opmærksomhed omkring filmen endnu vigtigere, føler han.

- Det gør det meningsfyldt at arbejde med at få historien bredt ud og tegne et nuanceret billede af en flygtningehistorie. Man er nødt til at se på menneskene, som alle sammen har forskellige ønsker og håb og drømme, siger han.

Om "Flugt" kommer til at løbe med en pris ved oscaruddelingen, er svært at spå om, mener Jonas Poher Rasmussen. Men der er en helt særlig grund til, at han håber, det sker.

- For mig professionelt tror jeg ikke, det gør den store forskel, for det, at vi er nomineret, har allerede sparket døren ind, siger han.

- Men jeg vil meget gerne få lov at holde den vindertale. Lige at kunne bruge ét minut midt i al den glamour på at tale om de ting, der sker i verden, og få vores budskab ud der. Det er jo det, vi har kæmpet for. Det vil betyde enormt meget.

Oscaruddelingen kan ses på TV 2 natten til mandag dansk tid.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden