Få overblik over Minksagen: Her placeres ansvaret
Torsdag var dagen, hvor Minkkommissionen offentliggjorde sin beretning vedrørende beslutningen om at aflive alle mink i Danmark

Nye Borgerlige med Pernille Vermund i spidsen er klar til at starte en indsamling til en uafhængig advokatundersøgelse af Mette Frederiksens rolle i forbindelse med aflivningen af alle mink i Danmark. Foto: Claus Søndberg
DANMARK:Torsdag offentliggjorde minkkommissionen sin beretning om aflivningen af mink i Danmark, og Nordjyske opdaterede løbende med seneste nyt i sagen og reaktioner. Det finder du længere nede i artiklen. Først et overblik:
1. Statsministerens pressemøde var "groft vildledende"
I minkkommissionens beretning forlyder det, at pressemødet om at aflive alle mink i Danmark 4. november 2020 var "groft vildledende".
Samtidig tilføjer kommissionen, at statsministeren "subjektivt ikke havde viden herom eller hensigt hertil."
2. Barbara Bertelsen har forsømt sin pligt og kan drages til ansvar
Kommissionen konkluderer, at Barbara Bertelsen har begået "tjenesteforseelse af en sådan grovhed, at der er grundlag for, at det offentlige søger at drage hende til ansvar".
3. Kommissionen mener, Mogens Jensen løj for Folketinget
Mogens Jensen afgav urigtige oplysninger til Folketinget om, hvornår han blev informeret om den manglende hjemmel.
Mogens Jensen blev orienteret om den manglende hjemmel til at aflive alle mink 5. november 2020, og at Mogens Jensen under samrådet 11. november 2020 oplyste, at han først blev gjort opmærksom på den manglende hjemmel "i weekenden"
4. Henrik Studsgaard kan også holdes ansvarlig
En redegørelse har vist, at netop Henrik Studsgaard meget tidligt vidste, at ordren om at aflive alle mink var ulovlig, men ikke kommunikerede det til ministeren.
5. Rigspolitichefen kan drages til ansvar i Minksagen
Rigspolitichefen burde have reageret med det samme, da han fik at vide, at der ikke var hjemmel til at kræve alle mink i Danmark aflivet. Det gjorde han ikke, og derfor kørte politiet i flere dage videre med en ulovlig plan.
Partiernes standpunkter opsummeret
Socialdemokratiet hæfter sig ved, at Mette Frederiksen ikke var bekendt med den manglende lovhjemmel, og at hun ikke har afgivet forkerte oplysninger til Folketinget.
Enhedslisten vil hverken udtrykke mistillid til regeringen eller indlede en rigsretssag.
SF og De Radikale er foreløbig mere tilbageholdende og udbeder sig tid til at nærstudere kommissionens rapport.
Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Nye Borgerlige mener, at Minkkommissionens rapport er så alvorlig, at der nu skal hyres uvildige advokater til at vurdere, om der er grundlag for en rigsretssag.
Frie Grønne mener, at det er for tidligt at frikende Mette Frederiksen. Partiet mener, at der skal placeres et politisk ansvar.
10 embedsmænd, der kan drages til ansvar
Departementschef i Statsministeriet, Barbara Bertelsen.
Daværende departementschef i Fødevareministeriet, Henrik Studsgaard. Han er i dag departementschef i Miljøministeriet.
Departementschef i Justitsministeriet, Johan Kristian Legarth.
Rigspolitichef Thorkild Fogde.
Politiinspektør i Rigspolitiet Uffe Stormly.
Politiascessor i Rigspolitiet Birgitte Buch.
Afdelingschef i Justitsministeriet Anne–Mette Lyhne.
Afdelingschef i Ministeriet for Fødevare, Landbrug og Fiskeri, Tejs Binderup, der er daværende afdelingschef i Miljø– og Fødevareministeriet.
Kontorchef i Ministeriet for Fødevare, Landbrug og Fisker, Paolo Drostby, der var kontorchef i Miljø– og Fødevareministeriet.
Daværende veterinærchef i Fødevarestyrelsen Hanne Larsen.
Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.
Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.