Livreddere med opfordring: Pas på vinden ved de danske strande

I de fleste situationer, hvor livredderne rykker ud til folk i livsfare, er det vinden, der er årsag.

SUP-boards er blevet populære, men det kan være farligt, hvis der er for meget vind. <i>Ren© Schtze/Ritzau Scanpix</i>

SUP-boards er blevet populære, men det kan være farligt, hvis der er for meget vind. Ren© Schtze/Ritzau Scanpix

I sidste uge blev en windsurfer ved Kerteminde Strand og en gruppe badegæster på paddleboards ved Balka Strand fanget i fralandsvind.

Og faktisk skyldes det i langt de fleste tilfælde vinden, når livreddere må rykke ud til folk i livsfare. Det får dem til at opfordre badende til at passe på vinden og vælge en strand med livreddere.

Det skriver Trygfonden i en pressemeddelelse.

- Vi kan se ud fra vores aktioner, at der er flere, som har svært ved at aflæse vind og vejr, og hvad det har af indflydelse på ens badeoplevelse, siger Anders Myrhøj, som er kystlivredningschef i TrygFonden Kystlivredning.

I omtrent 95 procent af de situationer, hvor livredderne rykker ud til folk i livsfare, er det vinden, der er årsag til den farlige situation.

Livredderne har indtil videre haft 16 såkaldt røde aktioner, hvor en eller flere personer vurderes at have været i livsfare. Heraf har de 15 aktioner været vindrelaterede.

- Vi ser til stadighed familieudflugter på paddleboards, hvor man ikke har opdaget, at der er fralandsvind på spil, og så driver man hurtigt til havs, siger Anders Myrhøj.

- Så der har vi haft nogle nær ved farlige ulykker. Det er jo super trist, at en hyggelig tur på stranden skal ende på den måde. Så det vil vi jo rigtig gerne slippe ud af.

Det er ikke alle danske strande, som er lige sikre at bade ved. Der kan eksempelvis være revlehuller, som kun et trænet livredderøje kan spotte.

Og selv om man ikke mærker vind inde ved land, kan det pludselig tage til, når man kommer bare en smule længere ud på vandet.

I de kommende dage bliver det varmt, og det vil formentligt få folk til at søge mod havet for at bade. Men med varmen er der også risiko for tordenvejr.

Og hører man tordenbrag, er det vigtigt, at man hurtigt søger mod land.

- Det er ikke hensigtsmæssigt at være i vand, for man kan miste bevidstheden, hvis der slår et lyn ned i umiddelbar nærhed af en, siger Anders Myrhøj.

I uge 30, altså i sidste uge, gennemførte livredderne i alt 6590 indsatser, hvoraf det vurderes, at der i 2 tilfælde var en person i livsfare.

Derudover var 175 almindelige førstehjælpsaktioner, 437 forebyggende aktioner og 5976 oplysende indsatser.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden