Lykkehjul hjælper med oprydningen på Smukfest

Både blidt skub og økonomiske sanktioner er taget i brug for at minimere efterladt affald efter festival.

Omkring 60.000 mennesker gæster Smukfest i 2022. Nogle festivalgængere har det med at efterlade affald andre steder end i skraldespanden. (Arkivfoto). <i>Helle Arensbak/Ritzau Scanpix</i>

Omkring 60.000 mennesker gæster Smukfest i 2022. Nogle festivalgængere har det med at efterlade affald andre steder end i skraldespanden. (Arkivfoto). Helle Arensbak/Ritzau Scanpix

Fulde og festglade mennesker skråler i disse dage med, når danske og internationale kunstnere spiller op på Bøgescenerne i Skanderborg.

Resterne efter omkring 60.000 festglade mennesker flyder dog ofte på festivalens campingområder.

Det gælder ifølge formand for Smukfests bæredygtighedsgruppe Hanne Tokkesdal særligt på det campingområde, der kaldes Kærligheden.

- Kærligheden er nok festivalens akilleshæl i forhold til affald, fordi festen er størst der, og der bor mange unge mennesker.

Derfor har festivalen i år testet en ny tilgang, som de håber kan mindske mængden af usorteret affald.

Et af initiativerne er et lykkehjul på netop Kærligheden.

Her kan camperende gæster aflevere en sæk med pant eller restaffald i bytte for at få lov til at dreje på lykkehjulet. Er festivalgængerne heldige, kan affaldet dermed veksles til en præmie.

Præmien kan for eksempel være sodavand, isterninger eller i bedste fald en ramme cider.

- Vi har oplevet unge mennesker, der har stået og banket på oppe ved os, når vi har lukket ned og har spurgt, om de ikke nok måtte få lov at aflevere deres affald og dreje på hjulet.

- Vi synes, at det har været en succes, og vi håber, at vi også vil kunne se, at affaldsmængderne er mindre, når vi skal ud at rydde op efter festivalen, siger Hanne Tokkesdal.

Festivalen har en håndfuld forskellige campingområder. På området Lækkerheden, er der også sat et initiativ i søen for at mindske mængderne af affald efter festivalen.

Her får gæsterne et lidt større område at bo på mod at betale et depositum for området. Beløbet får campisterne dog kun retur, hvis de efterlader pladsen pæn og ryddelig efter festivalen.

- Man kan sige, at vi arbejder på flere forskellige fronter i forhold til det med oprydning. Både det blide skub, men også hvor vi tager mere økonomisk hårdt ved, siger Helle Tokkesdal og fortsætter.

- Vi er spændt på at se resultaterne af det her, og næste år kommer vi til at arbejde på at udvikle og forbedre initiativerne, siger hun.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.