Mange pattegrise kastreres uden bedøvelse

Svinebranchens eget krav om at bedøve pattegrise, når de kastreres, efterleves ikke op mod hver anden gang.

Størstedelen af danske hangrise bliver kastreret. En udregning fra Fødevarestyrelsen viser, at op mod halvdelen af dem ikke bliver bedøvet inden. <i>Henning Bagger/Ritzau Scanpix</i>

Størstedelen af danske hangrise bliver kastreret. En udregning fra Fødevarestyrelsen viser, at op mod halvdelen af dem ikke bliver bedøvet inden. Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Op mod halvdelen af de danske pattegrise kastreres uden lokalbedøvelse. Det er til trods for, at svineproducenterne i 2019 indførte et branchekrav om at lokalbedøve smågrise, når de bliver kastreret, skriver DR.

Ifølge en udregning fra Fødevarestyrelsen bliver mellem 17 og 50 procent af grisene ikke bedøvet, før de kastreres.

Udregningen er baseret på svinebranchens medicinforbrug i 2021. Det viser, at svineproducenterne brugte en mængde medicin, der kan bedøve mellem 50 og 83 procent af pattegrisene. Det vil altså sige, at op mod hver anden pattegris ikke er blevet bedøvet.

Det store spænd skyldes, at landmændene kan bruge to forskellige præparater. Med det ene skal der bruges 0,3 milliliter, mens der med det andet skal bruges 0,5 milliliter.

Branchekravet blev indført i 2019 som en del af Danish Produktstandard, som er svinebranchens egen kvalitetsordning.

Her tre år senere bliver kravet altså stadig ikke efterlevet.

Flere aktører kræver derfor, at der skal indføres et lovkrav. Det gælder blandt andre Dyrenes Beskyttelse, som kalder det "lidt en katastrofe".

- For os viser det, at de frivillige ordninger ikke har virket. Det er nødvendigt med et lovkrav, siger Britta Riis, der er direktør i dyreværnsorganisationen, til DR.

Brancheorganisationen Landbrug & Fødevarer mener ikke, at der er brug for lovgivning. Det siger sektordirektør for svineproduktion Christian Fink Hansen til DR.

- Der er ikke noget, der tyder på, at vi har en generel udfordring med, at grisene ikke bliver lokalbedøvede. Men vi har en udfordring med vores dokumentationsgrundlag, siger han.

Fødevareminister Rasmus Prehn (S) vil på nuværende tidspunkt ikke lovgive på området, men siger til DR, at han kan blive "nødsaget" til det, hvis ikke branchen selv kommer i mål.

Venstrefløjspartiet SF mener derimod, at der skal indføres et lovkrav hurtigst muligt. Det siger dyrevelfærdsordfører Carl Valentin (SF).

- Den eneste måde vi kan sikre, at grisene bliver bedøvet, er ved at lave noget lovgivning, siger han til Ritzau.

SF mener, at svineavlere skal fratages retten til at have grise, hvis de ikke overholder kravet om bedøvelse.

Størstedelen af danske hangrise bliver kastreret. Det sker for at undgå den såkaldte ornelugt, som er en ubehagelig smag og lugt.

Den kan forekomme, når man tilbereder og spiser kød fra hangrise, der ikke er blevet kastreret.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.